Podjetje oglobili za 40 tisočakov

Agreža poslali na streho kljub zdravniški prepovedi, a zgodila se je delovna nesreča.

Objavljeno
28. avgust 2015 15.49
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Krško – »Pravici je zadoščeno in z oškodovancem sva zadovoljna,« je zdaj, ko je sodba postala pravnomočna, dejal odvetnik Boštjan Podgoršek. Sandi Agrež je pred petimi leti med delom padel s strehe štirinadstropnega bloka v Brežicah, čeprav mu je zdravnik zaradi zelo nizkega pritiska prepovedal opravljati delo na višini.

Osmega septembra bo minilo pet let, ko je zdaj že pokojni delovodja Dušan Gramc vodji skupine Sandiju Agrežu naročil, naj na štirinadstropnem bloku v Kettejevi ulici v Brežicah zamenjajo žlebove. Naročil je, da morajo na streho vsi, tudi Agrež, ki mu je zdravnik že dobrih pet let pred tem zaradi zelo nizkega pritiska prepovedal delo na višini.

Najprej so morali odmakniti salonitne plošče; ko so jih odmaknili, se je Agrež dvignil, v glavi se mu je zavrtelo in padel je 14 metrov globoko. Izračunali so, da je udaril na tla s težo 2600 kilogramov. Polomil si je 15 reber, nekatera so se mu zapičila v pljuča in jetra, pretrgala se mu je vranica, imel je zlom stegnenice, počeno medenico, poškodovano hrbtenico, zbil pa si je tudi zobe. V devetih dneh je imel 68 operacij, en mesec je bil v komi, zdravniki in svojci pa so se bali najhujšega.

Sodelavci najprej govorili drugače

Takoj po nesreči so sodelavci policistom dejali, da je šel Agrež na streho na svojo pest in da ga ni nihče silil gor. Pozneje so v preiskavi svoje izjave spremenili in tudi na sodišču povedali, da je oškodovani redno delal na strehah, tudi na strehi varnostnega inženirja družbe Kop. Usodnega dne pa sta imela Gramc in Agrež spor, saj naj bi se delovodja po tem, ko mu je Agrež dejal, da so še vedno v bazi, saj čakajo na avtodvigalo s košaro, jezil in jim rekel, naj čim prej začnejo in da morajo na streho vsi. Bližali so se namreč dopusti in dela so morala biti pred tem opravljena.

Najprej se je v kazenskem postopku znašel Gramc, a ker je ta med postopkom umrl, je zdaj odgovoren Kop Brežice. Zaradi opustitve dolžnega nadzorstva nad zakonitostjo ravnanja podrejenih delavcev in ogrožanja varnosti pri delu je Kopu 40.000 evrov globe izrekel že okrajni sodnik Almir Kurspahić, po pritožbah pa je to sodbo, ki je zdaj pravnomočna, potrdilo tudi višje sodišče. Pravnomočna sodba je zdaj tudi podlaga za odškodninsko tožbo.