Bivši kranjski župan podpisal pogodbo, ki ni bila v skladu z razpisom

Poleg Mohorja Bogataja je zlorabe položaja obtožena tudi Tatjana Hudobivnik, nekdanja prva pravnica na kranjski občini.

Objavljeno
25. maj 2015 20.33
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – »Krivde ne priznam!« in »Nisem kriv!« sta na tukajšnjem okrajnem sodišču Marjeti Dvornik, sicer okrožni sodnici, na predobravnavnem naroku dejala obtožena, nekdanja vodja splošne službe na Mestni občini Kranj Tatjana Hudobivnik in nekdanji kranjski župan Mohor Bogataj.

Tožilstvo Mohorju Bogataju in Tatjani Hudobivnik očita, da sta pri sklenitvi pogodbe o zaposlitvi z Mitjo Herakom zlorabila uradni položaj. V javnem razpisu, na katerega se je javilo 24 kandidatov, je bilo namreč navedeno, da se delovno razmerje sklene za določen čas (pet let). Izbrani kandidat za direktorja občinske uprave Mitja Herak, pred tem je bil vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave Kranj, pa je nato sklenil z Mestno občino (MO) Kranj pogodbo za nedoločen čas.

Herak je dobil v podpis pogodbo, ki je v nasprotju z objavljenim razpisom. Kljub ugotovitvam in navodilom inšpektorice za sistem javnih uslužbencev ministrstva za javno upravo pa pristojni z občine niso predlagali komisiji za pritožbe iz delovnega razmerja spremembe iz nedoločnega v določen čas. Na občini so tedaj pojasnjevali, da tisti, ki ima status uradnika, z imenovanjem pridobi položaj direktorja za pet let, toda status uradnika ohrani tudi po prenehanju funkcije občinske uprave.

Pogojna zaporna kazen, če bi priznala

Tatjana Hudobivnik, po izobrazbi je univerzitetna diplomirana pravnica, je včeraj pojasnila, da je po odhodu z MO Kranj od 15. maja samostojna podjetnica, Mohor Bogataj pa je kot svoje novo stalno bivališče navedel Selo v občini Žirovnica in pojasnil, da je zdaj upokojenec.

Tožilka Tina Lesar je v primeru, da bi krivdo priznala, za oba predlagala pogojni kazni s preizkusno dobo enega leta, in sicer za prvoobtoženo štiri mesece zapora in za drugoobtoženega šest mesecev zapora. Oseba, ki ima status uradnika, z imenovanjem pridobi položaj direktorja za pet let, a status uradnika ohrani tudi po prenehanju funkcije direktorja občinske uprave.

Zaslišali bodo več prič

Ker krivde nista priznala, sta zagovornika obtoženih, Mitja Sever in Tatjana Likozar Rogelj, predlagala zaslišanje inšpektorice z ministrstva za javno upravo, sodnice delovnega in socialnega sodišča, Mitje Heraka, ki je zdaj zaposlen v projektni pisarni na MO Kranj, Aleša Sladojevića (ki je tudi prijavil sum kaznivega dejanja na več organov) in nekdanjega svetovalca MO Kranj Kristijana Gnilšaka.

Mimogrede, prav odvetnici Likozar Rogljevi je Gnilšak, prejšnji svetovalec občine, po odhodu iz odvetništva predal tudi posle z občino in tudi prodal pisarno v Kranju. Dokazni predlog za zaslišanje pravnega strokovnjaka dr. Rajka Pirnata pa je sodnica Marjeta Dvornik včeraj že zavrnila.

Glavna obravnava bo 22. junija, zadeva, ki zastara 11. februarja 2017, pa je po besedah sodnice prednostna.