Podporniki Janeza Janše objeli sodno palačo

Predsednik SDS se je danes na sodišču udeležil dveh obravnav: zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve.

Objavljeno
07. julij 2014 14.34
Posodobljeno
07. julij 2014 18.00
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Predsednik SDS Janez Janša je danes sodeloval na kar dveh obravnavah. Najprej je kot soobtoženec sodeloval na predobravnavnem naroku zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, uro kasneje pa še na sojenju zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča.

Tožilstvo je februarja 2012 zoper Janeza Janšo in Francija Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve.

Obtožena sta 20. junija 2011 sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Branko Zobec Hrastar, ki je sestavila obtožni predlog v zadevi Patria.

Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Sporno elektronsko sporočilo

Tožilka je, kot je Matoz pojasnil ob vložitvi kazenske ovadbe, navedla elektronsko sporočilo, ki ga je 8. septembra 2005 posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena Marija Badovinac Črnkovič.

V njem se je Črnkovič Riedlu zahvaljeval, ker želi sodelovati z družbo Rotis, in pojasnil, da bodo morali odločitev o sodelovanju uskladiti še s predsednikom vlade. Matoz je poudaril, da takšno elektronsko sporočilo Riedlu ni bilo nikoli poslano, ampak ga je Badovinac Črnkovičeva kot osnutek poslala svojemu možu.

Janša in Matoz z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista bila uspešna, saj je tožilstvo ovadbo zavrglo. Nato je Janša prevzel pregon kot zasebni tožilec, vendar je okrajno sodišče obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen.

Je pa tožilstvo februarja 2012 zoper Janšo in Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve. Matoz je že ob vložitvi obtožnice pojasnil, da je vse, kar je napisal v kazenski ovadbi zoper Zobec Hrastarjevo in kar je povedal na novinarski konferenci junija 2011, resnično.

Zobec Hrastarjeva je kmalu po ovadbi zapustila tožilske vrste in šla med odvetnike, spis v zadevi Patria pa je izročila svojemu kolegu Andreju Ferlincu.

Matoz, ki se brani sam, krivde ni priznal, Janša pa je vztrajal, da ga zastopa prav Matoz, čeprav je ta soobtožen. Sodnica Helena Vidic Bizjak je to zavrnila in preložila predobravnavni narok. Pojasnila je, da gre v tem primeru za kolizijo interesov, Janši pa dejala, naj si do naslednjega naroka, ko se bo lahko izrekel o krivdi, izbere drugega odvetnika.

Očitki o sodelovanju z Udbo

Nekaj minut po tem, ko je bilo konec predobravnavnega naroka v zadevi Hrastar Zobec, se je pred isto sodnico nadaljevalo sojenje Janši zaradi domnevne žaljive obdolžitve svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Francija Perčiča. Sojenje bi se moralo začeti že 12. maja, a Janša na sodišče ni prišel, ker se mu je tisto jutro pokvaril avtomobil.

Perčič Janšo kot zasebni kazenski tožilec preganja zaradi očitkov o sodelovanju z Udbo. Tudi tokrat sta tako Janša kot njegov zagovornik, odvetnik Matoz, odločno zatrdila, da izjave o sodelovanju Perčiča z Udbo temeljijo na materialnih dokazih, ki so »veljali takrat in veljajo še danes«.

Sicer pa so morali zaradi glasnega dogajanja pred sodiščem obravnavo za nekaj minut prekiniti, nato pa so se vsi skupaj preselili v drugo sodno dvorano.