Pogojna kazen za zdravnika zaradi lažnih potrdil

Milan Pavlović bo moral plačati tudi 8800 evrov denarne kazni in vrniti 500 evrov, ki jih je zaslužil.

Objavljeno
09. november 2015 17.43
Onkološki inštitut 04.marca 2014
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Pisanje lažnih zdravniških potrdil, ki so bila podlaga za izplačilo dobrih 16.000 evrov odškodnine, se mariborskemu urologu Milanu Pavloviću očitno ni izplačalo. Sodišče mu je zaradi jemanja podkupnine izreklo pogojno zaporno kazen enega leta in treh mesecev.

Pavloviću, ki nepravnomočni odločitvi okrožne sodnice Vanje Verdel Kokol ni prisluhnil, ne bo treba za rešetke, če v štirih letih ne bo storil novega kaznivega dejanja. Tako tudi ni slišal, da mu je sodišče odvzelo 500 evrov protipravno pridobljene koristi ter mu naložilo plačilo stranske denarne kazni v višini 8800 evrov.

500 evrov za lažno dokumentacijo

Tožilstvo je zdravnika na zatožno klop posadilo z očitkom, da je sprejel 500 evrov podkupnine in udeležencem vnaprej dogovorjene prometne nesreče napisal lažno zdravniško dokumentacijo. Šlo je za romsko družino Bećiri, katere alfa in omega je znani romski aktivist Fatmir Bećiri, sicer predsednik romskega društva Romano Pralipe.

Z izjemo Pavlovića so krivdo na sodišču priznali vsi, ki so bili po očitkih tožilstva vpleteni v nečedni posel. Sedmerica si je prislužila različno dolge kazni, od nekaj mesecev do enega leta in devetih mesecev, a jim jih je sodišče nadomestilo z družbenokoristnim delom. Seveda morajo Zavarovalnici Maribor vrniti tudi izplačano odškodnino in ji poravnati odvetniške stroške.

Zgodba sega v julij 2008, ko se je menda Bećiri s Pavlovićem dogovoril, da mu bo za pet članov družine (dva sta bila mladoletna) napisal lažna zdravniška potrdila. Okrožna državna tožilka Saša Lutarič je v sklepni besedi vztrajala, da je zdravniku dejanje dokazano in spomnila na telefonske pogovore med Bekimom Sahitijem, Bećirijem in Pavlovićem, ki da so bili pogosti prav v dneh pred nesrečo. Vztrajala je, da je Pavlović vedel, da gre za nameščeno nesrečo, a je klub temu v poškodbene liste napisal poškodbe, ki navzven niso bile vidne, ter udeležencem nesreče predpisal bodisi longeto ali opornico.

Kriminalist Aleksander Geršovnik je pojasnil, da so goljufom na sled prišli tako, da so vzpostavili stik z več osebami v romskem okolju in izvedeli, da nameravata Bećiri in Sahiti uprizoriti nesrečo. Kdo konkretno je bil policijski informator, pa ne bi hotel razkriti, tudi če bi zanj vedel, saj bi ga bilo strah za njegovo varnost.

Obramba: Cilj tožilstva je le obsodba zdravnika

Lutaričeva je sodišču predlagala, naj Pavloviću izreče eno leto in osem mesecev pogojne kazni s petletno preizkusno dobo, zagovornica Maja Praviček pa se je zavzela za oprostilno sodbo, saj da Pavlovića bremeni zgolj Sahiti, ki pa je zaradi spreminjanja izjav nezanesljiv. A Sahiti, ki se je po priznanju krivde prelevil v pričo, je tik pred koncem procesa vztrajal, da je Pavloviću izročil denar. Med preiskavo je to sicer zanikal.

Odvetnica Pravičkova je menila, da je bil cilj tožilstva v tej zadevi predvsem obsodba zdravnika, zato se je s preostalimi pogodilo za nesorazmerno nizke kazni. Vendar sodnica glede na dokaze ni dvomila, da je Pavloviću dejanje dokazano, pa čeprav je pri korupcijskih dejanjih, je poudarila, prav to zelo težavno.