Pohod zbiralcev barvnih kovin po grobovih

S pokopališča v Kočevju so neznanci ukradli kipe,  ki jih je izdelal pokojni akademski slikar Stane Jarm.

Objavljeno
22. marec 2013 13.51
Posodobljeno
22. marec 2013 20.00
Tatovi na pokopališču Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Pomlad, ki počasi preganja sneg s kočevskega območja, je razkrila žalostno podobo mestnega pokopališča: neznanci so z grobov pobrali bakrene in druge kovinske izdelke. Izginili so vaze, okraski in celo kipi, ki jih je naredil pokojni akademski kipar Stane Jarm.

Neznanci so kradli kovino - baker, bron in druge litine -, lotili pa so se najmanj 18 grobov, saj so toliko prijav dobili na kočevski policijski postaji. Zaposleni na pokopališču pravijo, da so se vandali znašali tudi nad drugimi predmeti na grobovih, kot so steklenjaki za sveče, ki so razbiti, kar pa ljudje pripisujejo teži snega, ki je letos na Kočevskem zapadel v ogromnih količinah.

Zaposleni na pokopališču so tudi prepričani, da je škode zaradi tatov, ki so po grobovih pobirali kovino, še več, saj jim še ni uspelo pregledali vseh grobov. Gotovo pa niti vsi svojci še niso prišli na pokopališče, ki ga zadnje mesece niso veliko obiskovali zaradi snega.

Baker prodali za 20 evrov

Kako velika je škoda na pokopališču, je težko oceniti, a gotovo ni majhna. Že samo ena luč, ki so jo odnesli neznanci, stane približno 200 evrov. Veliko večja oziroma neprecenljiva pa je škoda zaradi treh kipov Staneta Jarma, dveh reliefov in enega portreta, ki so jih neznanci ukradli. Ti imajo neprecenljivo umetniško vrednost. »Tat pa bo baker, ki ga bo dobil od enega Jarmovega kipa, prodal za 20 evrov,« je dejal Nedeljko Dragojevič, ki je zaposlen na pokopališču in je zgrožen zaradi tatov, ki jim očitno nič ni sveto.

Protest proti vandalizmu

Zaradi kraje umetniških predmetov sta se z javnim pismom oglasila tudi dva kočevska umetnika, akademski kipar Marko Glavač in akademski slikar Sašo Koprivec, ki na ta način protestirata proti vandalizmu. Obenem pozivata ustrezne institucije, naj ukrepajo in storilce izsledijo. To ni tako nemogoče, kot se zdi na prvi pogled, saj se je podobna zgodba pred leti končala z aretacijo.

Takrat so na kočevskem pokopališču izginile štiri Žalujoče žene, kovinske figure, ki jih je kot opremo pokopališča naredil Stane Jarm in so visele na steni pokopališke stavbe. Policija je storilca dobila, toda vse figure so bile razrezane na majhne koščke, tako da jih ni bilo mogoče več sestaviti.