Pokesal se je še tretji protestnik

Mario Kos bo osem mesecev zapora odslužil s 430 urami dela v splošno korist.

Objavljeno
28. januar 2015 15.59
Protesti MB
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Iz druge skupine protestnikov, ki so jih policisti aretirali na tretji mariborski vstaji zoper Franca Kanglerja, se je pokesal še tretji vstajnik. Mario Kos se je strinjal s ponudbo tožilstva in dobil osem mesecev zapora, a mu ne bo treba za rešetke. Kazen bo odslužil z delom v splošno korist.

Izmed trojice skesancev jo je Kos odnesel najslabše. Vzrok tiči v njegovi predkaznovanosti zaradi povzročitve hude telesne poškodbe in pečanja z mamili. A okrožni državni tožilec Darko Simonič mu je očitno šel precej na roko, saj je poudaril, da je 3. decembra 2012 kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, zagrešil v posebnih okoliščinah, te pa so bile – protesti.

Kos nad priznanjem sprva ni bil najbolj navdušen in je nekoliko mencal, a ko mu je sodnica Danila Dobčnik Šošterič približno izračunala, da bo kazen nanesla okrog 400 ur dela v splošno korist, je napad na policiste (metanje granitnih kock) le priznal. Sodnica je zatem upoštevala predlog tožilca in mu ob upoštevanju 25 dni, ki jih je že odslužil v priporu, izrekla 430 ur družbenokoristnega dela. Kazen mora odslužiti v poldrugem letu.

Poleg Kosa sta doslej krivdo priznala še Nathan Tkalec, ki je dobil sedem mesecev zapora v obliki 368 ur dela v splošno korist, in Bojan Marksl, ki se je izmazal s tremi meseci pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. A ne glede na to, da je Marksl dobil zelo nizko kazen, se je prav pri njem najbolj zapletlo.

Ker je preveč omahoval glede priznanja, mu je sodnica Danila Dobčnik Šošterič najprej naročila, naj o priznanju še malo razmisli, saj mora biti to jasno. A ko se je Marksl trdno odločil priznati krivdo, je sodnica ni sprejela, saj v njegovem početju (za noge policista je vrgel pivsko steklenico) ni zaznala elementov grdega ravnanja. Postopek zoper njega je izločila in moral je stopiti pred sodnico Barbaro Nerat. Ta je priznanje sprejela in mu prisodila pogojno kazen.

Preostala šesterica – Alen Đudarić, Andrej Horvat, Luka Rauter, Nejc Ules, Rene Žnidarič in Branko Karlovčec – je krivdo zavrnila in se ni strinjala s ponudbo tožilstva. To je za Karlovčeca predlagalo sedem mesecev zapora v obliki dela v splošno korist, za preostale pa pogojne zaporne kazni od treh do sedmih mesecev.