Pokracali spomenik

Kamniški župan Marjan Šarec obsoja dejanje, ki po njegovem vodi v novo nestrpnost

Objavljeno
29. junij 2015 15.13
Oskrunjen spomenik vsem žrtvam vojne. Kamniška bistrica 29. junij 2015.
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Kamnik – V noči na 26. junij je neznanec popisal ploščo oziroma poškodoval kapelico v Parku spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici. Kdo je to storil, še poizvedujejo.

Marjana Hanc

Na plošči, na kateri je navedeno, da je postavljena vsem žrtvam vojne in revolucionarnega nasilja, sta se pojavila dva napisa z belo barvo, pri katerih je bila uporabljena šablona. Prvi pa se glasi: Sramotna laž bega SDS. Drugi napis pa je neberljiv.

Na Policijski upravi Ljubljana so nam včeraj pojasnili, da so prijavo dobili v petek, 26. junija, malo po 13. uri in da v zvezi s tem zbirajo obvestila o kaznivega dejanja ali prekrška. Kamniški župan Marjan Šarec pa je za Delo pojasnil, da je pokracano ploščo opazil hišnik z občine Kamnik, ki je šel pospravit vence, položene na spominski slovesnosti, in da so skrunitev prijavili prav z občine Kamnik. »Še predvidoma danes bomo poskrbeli za odstranitev napisa oziroma povrnitev v prvotno stanje. To dejanje, ki vodi v novo nestrpnost med ljudmi, obsojam, saj sem se tudi jaz trudil, da bi bil tam spomenik. Napis na plošči bomo že odstranili, težko pa bo odstraniti madež na duši,« je komentiral župan Šarec.

Šest grobišč

Na območju Kamniške Bistrice je evidentiranih šest grobišč, štiri od njih so delno raziskana. Tu se je menda maja 1945 končala pot skupine domobrancev, številnih pripadnikov vojske Neodvisne države Hrvaške in Jugoslovanske vojske v domovini iz Črne gore (četniki) in tudi civilistov, kar 70 je bilo duhovnikov črnogorsko-primorske metropolije, najbolj znan med njimi je bil dr. Luka Vukmanović, profesor cetinjske teološke fakultete, brat revolucionarja Svetozarja Vukmanovića - Tempa.

Kapela, katere postavitev so financirali Črnogorci iz nevladne organizacije Otkrićemo istinu – Dušan Niklanović, je bila slovesno odkrita 13. junija oziroma ob 70. obletnici tragičnih dogodkov in takrat so jo blagoslovili cetinjski nadškof Amfilohije Radović, ljubljanski nadškof Stanislav Zore in evangeličanski škof Geza Filo.