Poleg obutve neprimerne tudi pnevmatike?

Na policiji pravijo, da cena ni najpomembnejše merilo v postopku nabave pnevmatik.

Objavljeno
20. november 2013 19.58
Zimske gume.
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) so še drugič v krajšem času opozorili na neustrezno opremo, s katero delajo policisti. Delodajalec je po navedbah sindikata za policijska vozila nabavil neustrezne, cenene pnevmatike. Na policiji očitke zavračajo, bodo pa te pnevmatike dodatno preverili.

Iz PSS so sporočili, da so sporne pnevmatike, ki jih po navedbah Dušana Lukiča iz revije Avto magazin izdeluje kitajsko podjetje Hangzhou Zhongce Rubber Company, prodajajo pa jih tudi pod blagovnima znamkama Goodride in Westlake, na testih AMZS v letih 2009 in 2010 dobile oceno »ni priporočljivo«, za problematične jih je leta 2012 razglasila tudi nemška revija Auto Bild.

Domnevno so to pnevmatike, ki so nevarne za policiste in druge udeležence v prometu. Zaradi težav s pnevmatikami so jih menda morali v ZDA odpoklicati nekaj sto tisoč, ker so zaradi delaminacije nastale eksplozije pnevmatik in tudi nesreče. V sindikatu so ostri, saj po njihovem nakup navedenih pnevmatik ni le nesmiseln, temveč tudi nevaren za policiste in druge udeležence v prometu, odločitev za takšen nakup pa dejanje, ki že lahko meji celo na kaznivo dejanje. »Več kot očitno je, da navedenega proizvajalca ni nihče ustrezno preveril,« so zapisali, od ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta in generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja pa zahtevajo pojasnila.

S policije so nam posredovali odgovor urada za logistiko, ki v okviru ministrstva za notranje zadeve (MNZ) skrbi za nabavo pnevmatik za policijo, v katerem so pojasnili, da je MNZ za letošnjo zimo za 357.560 evrov nabavil skupaj 5110 zimskih pnevmatik, ki izpolnjujejo temeljne okoljske zahteve iz uredbe o zelenem javnem naročanju. Iz seznama, ki so nam ga posredovali, je razvidno, da so nabavili tudi okrog 200 pnevmatik znamke Goodride.

V postopku so bistveni poudarek dali kakovosti ponujenih pnevmatik, ki se izkazuje v njihovi energijski učinkovitosti (upoštevana sta kriterija boljšega izkoristka goriv in boljšega oprijema na mokri podlagi), precej manj pa ceni in popustu ponujenenih artiklov. Je pa tiskovna predstavnica policije Vesna Drole sporočila, da bo urad za logistiko na podlagi zahteve generalnega direktorja na poligonu dodatno preizkusil omenjene pnevmatike in mu o tem poročal.

Neprimerna tudi obutev policistov?

Pred dnevi so iz PSS opozorili tudi na neprimerno obutev policistov, zaradi katere je član PSS doživel delovno nesrečo in se poškodoval, sodišče pa mu je zaradi tega prisodilo odškodnino. Sporočili so, da so delodajalca že leta 2005 opozorili na neprimernost obutve, kar je v celoti podprl tudi sodni izvedenec za varstvo in zdravje pri delu, saj obutev med drugim ni primerna za hojo po strmih ali gozdnatih pobočjih. Med drugim je tako ugotovil, da so standardi MNZ za nakup obutve neustrezni.

Kljub vsemu pa naj bi na policiji nabavili dodatnih 1500 parov čevljev enakih karakteristik. Na policiji sodbe niso hoteli komentirati, so pa med drugim navedli, da MNZ za potrebe policije nabavlja obutev, da ustreza tehničnim standardom, ki veljajo za zaščitno-delovno obutev. So pa pri tem pojasnili še, da nabavljajo čevlje za različne namembnosti in različne terene glede na potrebe uporabnika.