Med begom kar na nasprotni pas

Hrvata kriminalno pot začela v Ljubljani, končala na Obrežju.

Objavljeno
05. december 2014 11.35
Posodobljeno
05. december 2014 11.35
Policija 18 (fotozgodbe)
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Filmski prizor, ki je bil včeraj na ljubljanski obvoznici, se je k sreči končal brez zvite pločevine ali kakšnih hujših posledic. Hrvata sta po spodletelem vlomu med begom namenoma vozila po avtocesti v napačni smeri.

V četrtek malo pred pol četrto popoldne se je neznancema med vlomom v stanovanjsko hišo na Viču v Ljubljani zalomilo, saj so ju zalotili. Pognala sta se v beg z osebnim avtomobilom opel zafira hrvaških registrskih tablic, o vsem je bila obveščena tudi policija. Ko sta neznanca ugotovila, da jima gori pod nogami, sta se odločila za izjemno nevaren pobeg.

Na ljubljanski vzhodni obvoznici med razcepom Malence in priključkom Ljubljana-Bizovik v smeri Zadobrove se je kmalu začel filmski lov za kriminalcema. Pobegli voznik je zapeljal na avtocesto in peljal skozi predor Golovec. Pri izvozu Bizovik je obrnil in po odstavnem pasu vozil v napačno smer. Znova je zapeljal skozi predor Golovec in pot nadaljeval po avtocesti proti Grosupljemu. Vzdrževalci avtoceste so predore zato preventivno zaprli. O vozniku, ki vozi po avtocesti v napačno smer, so prek medijev obvestili tudi javnost, ki je takrat najbrž mislila, da gre za zablodelega voznika, ne pa za namerno izjemno nevarno početje. Ubežnikov niso iskali le po tleh, temveč tudi iz zraka, saj je poletel še policijski helikopter. Osumljenca sta se nekaj ur še uspešno skrivala pred roko pravice, a so ju zvečer na mejnem prehodu Obrežje prijeli in jima nadeli lisice. Gre za dva hrvaška državljana, ali je pri nečednostih sodeloval še kdo, pa bo pokazala nadaljnja kriminalistična preiskava.

Ne odobravajo vzvratne vožnje policistov

Policija ob tem javnost prosi za pomoč pri iskanju vozila opel zafira svetlo sive barve in hrvaških registrskih tablic z območja Zagreba, saj ga še niso izsledili. Iskano vozilo bi bilo lahko parkirano v Ljubljani ali nekje v smeri Grosupljega. Dopuščajo pa možnost, da na njem ni več nameščenih registrskih tablic. Če takšno vozilo opazite, pokličite na intervencijsko številko 113 ali obvestite najbližjo policijsko postajo.

V nekaterih medijih so se pojavili komentarji neodobravanja vzvratne vožnje policistov po avtocesti med sledenjem osumljencev kaznivega dejanja. Na policiji pojasnjujejo, da imajo po zakonu o pravilih cestnega prometa podlago za tovrstno ravnanje, vendar tako, da ves čas obvladujejo vozilo in ne ogrožajo drugih udeležencev v prometu. Poudariti velja, da objestna in nevarna vožnja osumljencev k sreči ni pripeljala do nezaželenih posledic, ki so v takšnih primerih lahko celo usodne.