Policija odkrila preizkuševalca ključavnic

Na podlagi videa je policija odkrila identiteto moškega, ki je v torek poskusil ukrasti kolesa. Lastnika pozivajo k prijavi.

Objavljeno
07. julij 2017 13.35
Be. B.
Be. B.

Ljubljana − Včeraj smo v rubriki Opazili smo poročali, da se je na družbenem omrežju facebook hitro razširil posnetek, na katerem je uporabnik omrežja slučajno naletel na moškega, ki je sredi belega dne ter na močno obljudeni Slovenski cesti v centru Ljubljane najverjetneje poskušal ukrasti kolo. Zasačeni moški pa je mirno odgovoril, da je le preizkušal ključavnice.

Policija poziva lastnika

Na podlagi posnetka so ljubljanski policisti ugotovili identiteto moškega na posnetku, vendar pa do tega trenutka lastnika koles še nista podala prijave o morebitnem poškodovanju kolesa.

Lastnika koles na zgornji fotografiji zato prosijo, naj se zglasita na Policijski postaji Ljubljana Center ali pokličeta na številko 01/ 475 06 00 ali na intervencijsko številko 113 zaradi nadaljnjih postopkov in zbiranja obvestil.

Policija: Varnost je pomembnješa

Čeprav je v omenjen primeru občan s snemanjem preprečil morebitno tatvino kolesa, pa ljubljanski policisti odsvetujejo, da bi sami preprečevali tatvine. Kot so zapisali na spletni strani Policije, je treba najprej poskrbeti za lastno varnost, saj nikoli ne vemo, s kom imamo opravka in kaj je storilec pripravljen narediti, da bi mu uspelo pobegniti.

Svetujejo, da v takih primerih občani takoj obvestijo policijo in si poskušajo zapomniti čim več podatkov o osebi.

Zapisali so še, da so posnetki tatvin policiji v pomoč in lahko v nadaljevanju tudi služijo kot obremenilni dokaz proti osumljencu. Pozivajo pa, da je bolje, da videoposnetek najprej posredujejo policiji, da ta poskuša identificirati storilca, saj bi lahko storilec na spletu prepoznal samegga sebe in se tako znebil ukradenega kolesa ter uničil morebitne druge materialne dokaze, pomembne za kazenski postopek. Objava fotografij oziroma posnetkov na spletu je primerna šele kasneje, če policija z lastno dejavnostjo v določenem času storilca ne identificira.