Policija: Potrkali bomo na vsa vrata

Uradno potrdili, da pobegli voznik tragične nesreče ni povzročil, v njej je bil le udeležen.

Objavljeno
11. avgust 2015 17.51
lvu*policija
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Dravograd – Policija še vedno intenzivno išče voznika osebnega vozila, ki je 28. julija malo po polnoči na glavni cesti v Mislinji do smrti povozil 49-letnega Petra Pungartnika. Policija je še enkrat pozvala voznika, naj se javi, poziva pa tudi morebitne priče in vse, ki popravljajo avtomobile, naj pokličejo policijo, če bi dobili v popravljanje sumljive poškodbe vozila.


Peter Pungartnik je usodne noči nekontrolirano hodil po vozišču, je povedal komandir Postaje prometne policije Celje Matej Černec. Koliko je imel alkohola v krvi, niti po štirinajstih dneh še ni znano. Voznik ga ni mogel videti, saj cesta na tem delu ni razsvetljena, pešec pa je bil oblečen v temna oblačila. Da se Pungartnik opoteka po sredini vozišča, kakor da bi želel štopati, je bila policija obveščena, še preden se je zgodila usodna nesreča. Tudi zato policija danes sklepa, da za zdaj neznani voznik nesreče ni povzročil, ampak je bil v njej le udeležen.

Z dvema pričama in glede na sledi, ki so jih našli na kraju nesreče, je lahko policija ugotovila, da je voznik v Pungartnika trčil s sprednjim delom vozila. »Voznik je peljal naprej v smeri Slovenj Gradca. Domnevamo, da je doma iz Koroške. Izslediti želimo voznika, da se razjasnijo vse okoliščine, zato smo že začeli preverjanje številnih vozil.«

Prečesavanje Koroške

Černec je povedal, da se policisti ne bodo ustavili in izgubili upanja, saj želijo raziskati, kaj se je zgodilo: »Potrkali bomo na vrata vseh Korošcev in pregledali vozila. Če na Koroškem ne bomo uspešni, bomo preiskavo razširili, v prvi vrsti na Šaleško.« Povezali so se tudi že s kolegi z avstrijske Koroške. Černec je potrkal tudi na vest voznika: »Tako hude prometne nesreče, če ima voznik vsaj malo sočutja, ne bo pozabil.«

V bližini kraja nesreče je tovorno postajališče, kjer je tudi kamera. Posnetki obstajajo, vendar so preslabi, da bi lahko videli tip avtomobila. V tej fazi so preiskavo usmerili predvsem v enoprostorce, nato bodo preiskovali tudi druga vozila.

Velika preiskanost

Ali bo voznik, če se bo javil sam, ovaden zaradi kaznivega dejanja zapustitve poškodovanca v prometni nesreči, Černec ni mogel povedati: »O tem je nemogoče govoriti, to bo odločilo tožilstvo.« Černec je še dodal, da je bil pešec v zadnjih dveh letih že bil dvakrat obravnavan zaradi nekontrolirane hoje po vozišču. Konec julija je bila hoja po sredini vozišča, kjer so ga tudi našli, zanj usodna. Zgolj 60 metrov pred domačo hišo.

Celjska policijska uprava, ki pokriva Savinjsko in Koroško, je od leta 2000 preiskovala 15 prometnih nesreč s pobegom, ki so se končale s smrtnim izidom. Vse so raziskali in razjasnili. Tudi na državni ravni je delež preiskanosti tovrstnih nesreč velik, je povedal inšpektor na Oddelku za cestni promet v Sektorju uniformirane policije PU Celje Edi Baumkirher: »Preiskanih je več kot 90 odstotkov vseh nesreč s pobegom. Poleg teh, ki se končajo s smrtnimi žrtvami, tudi tista, ki se končajo s hudimi telesnimi poškodbami. Gre za nesreče, kjer so velike hitrosti in je precej več sledi. Od deset do dvajset odstotkov povzročiteljev teh nesreč se javi samih.«

Letos so preiskovali že štiri prometne nesreče s smrtnim izidom s pobegom, razen zadnje so preostale tri že razjasnjene.