Policija preiskuje nekdanjega direktorja Hypo banke

Božidarja Špana sumijo kaznivih dejanj povezanih s poslovanjem Hypo banke in Vegrada.

Objavljeno
13. julij 2012 10.33
Posodobljeno
13. julij 2012 10.33
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Celje - Po naših neuradnih podatkih policija preiskuje nekdanjega direktorja Hypobanke Božidarja Špana. Policisti ga sumijo kaznivih dejanj povezanih s poslovanjem Hypo banke in Vegrada.

Policisti trenutno opravljajo hišne preiskave, več bo znanega kmalu.

Nekdanji vodilni bančniki banke Hypo in Hypo Leasing, neuradno gre za Božidarja Špana, Antona Romiha in Andreja Potočnika, naj bi v poslih z Vegradom na svoje zasebne račune v Liechtensteinu prejeli okoli 10 milijonov evrov.

Vegrad je namreč za nakup projektnih družb odštel 40 milijonov evrov, ki pa jih je potem nakazal podjetjem v Liechtenstein.

Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak je o nakazilih v alpsko kneževino že pred časom povedala, da so kupovali podjetja, ki so bila lastniki zemljišč, saj je bil takšen Hypov poslovni model.

Na policiji so medtem potrdili, da na območju PU Celje danes potekajo obsežne policijske akcije »s področja preiskovanja gospodarske kriminalitete povezane s financiranjem nepremičninskih projektov gospodarske družbe z območja Velenja, ki so jih financirale poslovne banke iz območja Ljubljane. Obsežna kriminalistična preiskava se izvaja v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in pranje denarja«.

V zaključni akciji, ki poteka na območju Policijske uprave Celje in Ljubljana izvajajo več hišnih preiskav, pri katerih iščejo materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku eni osebi odvzela prostost in jo začasno pridržala in sicer z namenom zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih.

Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu trenutno še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili in še bodo zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku.

»Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete in korupcije,« so še sporočili s policije.