Policija pridržala Zemljariča

Proti večeru pa so ga menda izpustili. Kriminalisti so sicer danes preiskovali posel operacijskih miz UKC z Medicoengineeringom.

Objavljeno
18. junij 2014 10.16
Posodobljeno
18. junij 2014 10.16
mpi/klinika
Jure Predanič, kronika; 
Anuška Delić, Ozadja
Jure Predanič, kronika; 
Anuška Delić, Ozadja

Ljubljana - Povezave med Janezom Zemljaričem, enim izmed vodilnih politikov bivšega režima, in družbo Medicoengineering, kolikor jih je mogoče izbrskati iz javno dostopnih podatkov, so bolj kot ne posredne. Policija sumi, da je Zemljarič h kaznivemu dejanju napeljal generalnega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca.

Preiskava na sedežu Zemljaričevega podjetja Eti-par in podjetja Medicoengineering so bile nadaljevanje aprilskih hišnih preiskav v UKC Ljubljana. Vodja preiskave Robert Slodej je pojasnil, da je »med dobaviteljem zdravstvene opreme in zdravstvenim zavodom iz Ljubljane od leta 2009 potekal sodni spor zaradi ureditve medsebojnih pravic in obveznosti zaradi ugotovitve ničnosti pogodbe iz leta 2002 o servisnem in remontnem vzdrževanju zdravstvene opreme«. Gre za pogodbo o nakupu in vzdrževanju operacijskih miz.

Sodni spor je temeljil na ugotovitvah notranje revizije javnega zdravstvenega zavoda, revizije računskega sodišča in revizije sodno zapriseženega izvedenca. Revizija je pokazala, da je bil UKC oškodovan za malo več kot 1,6 milijona evra. Kriminalisti sumijo, da je Vrhunec na nagovarjanje Zemljariča in verjetno lastnikov Medicoengineeringa Tanje Frantar Zabret (in njenega moža Igorja Frantarja) privolil v sodno poravnavo v višini malo več kot 500.000 evrov, »ker je ena od teh dveh osumljenih oseb predhodno umaknila ovadbo, ki se je nanašala na drug razpis, vezan na poslovanje javnega zavoda. Zaradi te, inkriminirane sodne poravnave je bil javni zdravstveni zavod oškodovan za okoli 1,1 milijona evra,« je povedal Slodej, ki je pojasnil, da za zdaj še ne preiskujejo sumov kaznivih dejanj, ki bi izhajale iz same prvotne pogodbe.

Vrhunec zavrača, da bi v svojih stikih z Zemljaričem ta vplivala na njegove odločitve, in ponovil, da se pri tem osebno ni okoristil in da UKC ni bil oškodovan. Trdi, da je le popravljal, kar je bilo sklenjeno s pogodbo o nakupu iz leta 2002.

Čeprav kriminalisti uradno še ne preiskujejo prvotne pogodbe, jih zanimajo povezave med UKC, Medicoengineeringom in Zemljaričem. Družbenika Medicoengineeringa sta Igor Zabret in Tanja Frantar Zabret, ki je lastniško vstopila in postala prokuristka leta 2006.

Toda Frantar Zabretova je bila še novembra 2005, ko se je pisala zgolj Frantar, lastnica in direktorica drugega trgovca z medicinsko opremo, družbe Sono-Prom. Bila je tudi direktorica podjetja za prodajo medicinske opreme, Medias-Onics, obe na istem naslovu kot Zemljaričev Eti-par.