Policija in gorski reševalci podpisali dogovor

Od 1. junija do 28. septembra letalska policijska enota opravila 41 intervencijskih letov reševanja iz gora.

Objavljeno
19. november 2014 13.53
grs*resevanje
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Ljubljana − Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Marjan Fank in predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Igor Potočnik sta na Jezerskem podpisala načrt sodelovanja med GRZS in policijo za leto 2015. Fank je pri tem poudaril pomen preventivnih aktivnosti, s katerimi se preprečuje nastanek tragičnih nesreč in varovanje življenja ter osebne varnosti pohodnikov, gornikov in drugih obiskovalcev naših hribov in gora. Obenem opozarja, da bo v prihodnosti treba pripraviti zakonodajo, ki bi dovoljevala sankcioniranje neodgovornih obiskovalcev planin, je zapisano na spletni strani GRSZ.

Namen vsakoletnega načrtovanja skupnih aktivnosti pomeni nadgradnjo dolgoletnega sodelovanja med policijo in gorskimi reševalci na območju celotne Slovenije. »Obe instituciji sta namreč v sklopu izvajanja svojih nalog zavezani k reševanju življenj in pomoči potrebnim. Za ta namen je GRZS priznan tudi status humanitarne in dobrodelne organizacije, ki deluje v javnem interesu,« je še zapisano.

Letalska policijska enota za namene reševalnih poletov namenja dva helikopterja, in sicer helikopter A 109 in helikopter AB212. V okviru reševalnih poletov oziroma tako imenovanih humanitarnih nalog letalska policijska enota izvaja helikoptersko nujno medicinsko pomoč, helikoptersko reševanje v gorah, sekundarne prevoze bolnikov ter prevoze novorojencev v inkubatorjih.

Za opravljanje omenjenih nalog letalska policijska enota z obema helikopterjema na leto opravi od 400 do 450 ur letenja. »Ta nalet helikopterja se minimalno spreminja in je od leta 2010 precej konstanten. Za izvedbo teh reševalnih poletov je v Letalski policijski enoti usposobljenih 20 pilotov in 13 tehnikov letalcev. Od 1. junija letos do 28. septembra je letalska policijska enota opravila 41 intervencijskih letov reševanja z gora,« so za spletno Delo pojasnili na policiji.