Policista namenoma in podlo zvabil v smrt

Samo Tadin je naznanil lažno prijavo, počakal prihod patrulje in izpeljal peklenski načrt.

Objavljeno
06. julij 2015 11.20
Na mesto trčenja so bližnji prišli prižgati sveče in takrat so cesto začasno zaprli. Ižanska cesta med Igom in Ljubljano, Slovenija 4.julija 2015.
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana − Še leto dni ni minilo od brutalnega umora litijskega policista, ko je javnost znova šokirala novica o nerazumnem dejanju 44-letnika, ki je policista dobesedno zvabil v smrt. Najprej je naznanil lažno prijavo, spremljal prihod patrulje, potem pa namenoma čelno trčil v njihovo vozilo.

V soboto nekaj po 11. uri so na intervencijsko številko 113 dobili prijavo moškega, da bo na Igu, kjer stanujejo starši njegove nekdanje partnerke, naredil masaker. Zaradi resnosti prijave niso oklevali in so na kraj napotili več patrulj, med njimi je bila prva s Policijske postaje Vič.

Ko sta policista na nujni vožnji s službeno škodo octavio hitela na kraj domnevnega kršenja javnega reda in miru, sta bila malo pred Igom vpletena v prometno nesrečo. Nasproti jima je namreč pripeljal 44-letni voznik opla astre ter nenadoma in brez zaviranja zapeljal na levi vozni pas ter čelno trčil v nasproti vozeča policista. Službeno škodo je s ceste odbilo na travnik, kjer je pristala na strehi, opel pa je močno poškodovan ostal na cestišču.

Prometnike nadomestili kriminalisti

Rane so bile za policista za volanom usodne in je umrl na kraju nesreče, sopotniku pa se je uspelo izvleči iz razbitin. Povzročitelj nesreče je ostal ukleščen v vozilu in so ga izrezali gasilci. Sprva je kazalo, da gre za tragično prometno nesrečo, a so kmalu ugotovili, da ima ozadje tragedije močan maščevalni, predvsem pa nerazumljiv motiv. Prometnike so kmalu nadomestili kriminalisti, saj se je izkazalo, da imajo opravka z umorom in s poskusom umora.

Kot so ugotovili, je 44-letnik, po naših podatkih Samo Tadin iz Brezovice pri Ljubljani, poklical policijo, naznanil lažno prijavo, potem pa na Petrolovem bencinskem servisu na Igu spremljal prihod policijske intervencije. Ko je videl, da se približujejo, je sedel v − po naših podatkih najeto − vozilo, izsilil prednost pred voznikom, ki je pripeljal za njim, in s pospešeno hitrostjo nadaljeval vožnjo v smeri proti policistom, nato pa čelno trčil v njihovo vozilo.

Vse kaže, da je v njem tlela huda želja po maščevanju viškim policistom, saj so mu le dva dni prej zaradi nasilja v družini izrekli prepoved približevanja nekdanji partnerki, ker ji je grozil. Niso pa ga takrat prvič obravnavali zaradi nasilja. Da mu je bilo prav malo mar, katero policistovo življenje vzame, pove podatek, da ga nesrečna policista nista nikoli obravnavala zaradi prekrška ali kaznivega dejanja, torej se je sklenil maščevati prvemu policistu, ki bo prišel na kraj njegove lažnive prijave.

Patruljo opazoval z daljnogledom

Storilec je dejanje najbrž skrbno premislil in načrtoval. Ižanska cesta je namreč ravna in zato pregledna, v soboto je bila precej prazna, po naših informacijah pa je prihod policijske patrulje na bencinskem servisu opazoval celo z daljnogledom. Tadin se zdaj s hudimi poškodbami zdravi v ljubljanskem kliničnem centru. Kako resno je njegovo zdravstveno stanje, uradno ni znano, a se za njegovo življenje menda borijo. Če preživi, mu grozi najmanj 15 in do največ 30 let zapora.

Medtem ko številna storilčeva dejanja iz preteklosti niso bila nič kaj hvale vredna, zaradi nasilja, predvsem v družinskem krogu, je bil policistom namreč že poznan, pa bo sodelavcem in prijateljem v precej drugačni luči ostal umrli 33-letni policist Igor Mauser.

Med sodelavci je bil namreč izredno priljubljen in spoštovan. »Resnično je bil človek na mestu, dober sodelavec in prijatelj,« ga je na kratko opisal eden od policistov na viški postaji. V 12-letni karieri je med številnimi posredovanji, tudi kot pripadnik posebne policijske enote, večkrat neustrašno branil ljudi in premoženje. Med reševanjem življenj je preprečil tudi samomor občana.

A kot da bi se usoda z njim poigrala, je umrl v prometni nesreči, ki se zdaj obravnava kot umor. Pred leti je namreč Igor Mauser požrtvovalno s kolegom in kolegico s PP Vič oskrbel tri najhuje poškodovane v hudi prometni nesreči in jim s tem morda rešil življenje. Iz rok takratnega generalnega direktorja Policije Janka Gorška je zato pred štirimi leti dobil nagrado za požrtvovalnost. Požrtvovalno pa je šel na pomoč tudi v soboto, a se iz službe ni vrnil nikoli več …

Več sreče je imel njegov 26-letni sodelavec Kristjan Čoš, ki bo v prihodnjih dneh zapustil zdravniško oskrbo in bo zdravljenje nadaljeval doma. Njemu in drugim vpletenim policistom so v vodstvu policije takoj namenili psihosocialno pomoč. Na mestu trčenja na Ižanski cesti je bilo namreč kmalu po tragediji več policistov, ki so se odzvali na lažno prijavo, in je bil dogodek tudi zanje močno stresen.

Ni navaden uradniški poklic

Še isti dan je Marjan Fank, generalni direktor Policije, poudaril, da dogodek kaže na to, kako nepredvidljiv, nevaren in tvegan je poklic policista. »Lani smo ob običajnem prometnem prekršku izgubili policista, ki ga je umoril voznik na cesti, zdaj smo spet izgubili sodelavca. To potrjuje, da policist ni javni uslužbenec, ki ima garancijo, da se ob koncu službe domov vrne nepoškodovan in živ.«

Fank je včeraj prek generalne policijske uprave v pismu ponovil, da so zaradi veliko prezgodnje smrti mladega policista močno pretreseni. »Smrt policista, ki izgubi življenje med opravljanjem dela, vedno pretrese celotno policijsko organizacijo in širšo javnost. Žalost je še večja, kadar gre za mladega policista, ki je bil – kot ga opisujejo sodelavci – srce in duša kolektiva, policist z veliko začetnico.«

Prvi mož policije je pri tem spomnil na mačehovski odnos države do policije, predvsem v luči neprestanega varčevanja, sklenil pa, »da je znova na mestu opozorilo, da je treba vlagati v varnost in skrbeti za razvoj policije, da bo lahko sledila vsem hitro spremenljivim varnostnim tveganjem. V nasprotnem primeru nam bo nespoštljiv odnos do tako pomembne vrednote, kot je varnost, hitro izdal visok račun.«