Policista osumljena tudi prometa z drogami

Včeraj prijeta policista sta osumljena še več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter goljufij.

Objavljeno
16. maj 2013 15.16
iza*Policija
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Specializirano državno tožilstvo je za STA potrdilo, da sta včeraj prijeta policista osumljena več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufij in neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami, vse to pa da počela od leta 2010.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do pet let, za kaznivo dejanje goljufije do tri leta zapora, za kaznivo dejanje neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami pa je predpisana kazen zapora od enega do deset let.

Policija odločno obsoja primere, ko so policisti vpleteni v izvrševanje kaznivih dejanj, ki bi jih morali sami odkrivati in preiskovati, zato ima vzpostavljene mehanizme za zagotavljanje notranje varnosti, je sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

»V konkretnem primeru prijetja dveh policistov zaradi različnih kaznivih dejanj je policija zaznala tovrstne sume in o njih seznanila posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva ter z njim sodelovala v preiskavi oz. mu nudila potrebne podatke,« je navedel.

Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili v specializiranem državnem tožilstvu je namreč po njegovem pojasnilu izključno krajevno in stvarno pristojen za obravnavo kaznivih dejanj, če jih storijo uradne osebe s posebnimi pooblastili.

Spomnil je, da je policija že v sredo potrdila, da bo zoper omenjena policista izvedla ustrezne delovnopravne ukrepe. Eden od policistov je sicer že podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, zoper drugega pa bodo predlagali izredno prekinitev pogodbe o zaposlitvi in prepoved opravljanja dela, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

Virant: V vsakem sistemu se najde »kakšno gnilo jabolko«, ki ga je treba odstraniti

Na primer se je odzval tudi minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, ki pravi, da se v vsakem sistemu najde »kakšno gnilo jabolko«, ki ga je treba odstraniti.

A kot ocenjuje minister, ki je pristojen tudi za policijo, je »velikanska večina policistov poštenih« in opravljajo svoje delo z visoko stopnjo integritete. »Osebno verjamem v policijo,« je še zatrdil Virant.

Virant meni, da višina plač ni povezana s korupcijo: »Človek ima integriteto ali pa je nima«. In če je nima, si bo tudi ob visoki plači privoščil kakšno kaznivo dejanje.