Policisti mirovniki začeli usposabljanje

V Vadbenem centru Gotenica se je začelo usposabljanje policistov kandidatov za delo v mednarodnih civilnih misijah.

Objavljeno
12. november 2014 10.40
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Gotenica − Na usposabljanju bodo udeleženci pridobili tako teoretična kot praktična znanja ter veščine za strokovnejše, varnejše in učinkovitejše delo v mednarodnih civilnih misijah. Seznanili se bodo z oblikami dela in standardi delovanja misij, z načeli mirovnega posredovanja in značilnostmi kriminalitete na kriznih območjih. »Spoznali bodo ukrepe s področja varnosti in zaščite, morali pa bodo osvojiti tudi znanje o zdravstveni zaščiti in prvi pomoči. Poleg pridobivanja teoretičnega znanja se bodo tudi urili na terenu,« je zapisano na spletni strani policije.

Usposabljanja se poleg predstavnikov slovenske policije udeležujejo še predstavniki bosanske, črnogorske, makedonske, slovaške, češke, srbske in hrvaške policije. Slovenska policija je namreč od Organizacije združenih narodov že leta 2010 pridobila certifikat za tovrstno usposabljanje, ki je prvi mednarodno verificiran program usposabljanja slovenske policije. Na njegovi podlagi lahko izvajajo usposabljanje tudi za članice ZN, ki takšnega programa same še ne vodijo. »Certifikat je treba obnoviti na štiri leta in posebnost tokratnega usposabljanja je, da tuji strokovnjaki ocenjujejo njegovo pripravo in potek, vsebino ter odzive udeležencev,« so še zapisali na policiji.

Slovenska policija v mednarodnih civilnih misijah sodeluje že od leta 1997, trenutno deset policistov deluje v dveh misijah, in sicer EUPOL COPPS Palestina in EULEX Kosovo.