Policisti opozarjajo na zahtevnejše vozne razmere

Bolj zahtevne vozne razmere zahtevajo več previdnosti na cesti, zato policija opozarja na prilagojeno hitrost vožnje.

Objavljeno
03. november 2014 12.09
*mfa* LED
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Kranj − V jesenskem času se razmere na cestišču spreminjajo hitreje kot v poletnih mesecih, temperature pa so precej nizke, zato so ceste ponekod lahko spolzke, opozarjajo policisti na Gorenjskem, kjer zima najprej pokaže svoje zobe. »Zahtevnejše vozne razmere zahtevajo več previdnosti na cesti. Zato vozite s prilagojeno hitrostjo, ker stopnja poškodb v nesrečah narašča sorazmerno s hitrostjo,« so sporočili iz kranjske policijske uprave.

Pri tem opozarjajo, da morajo biti vozniki posebej previdni pri vožnji v megli. Ta je po navedbah policije lahko zelo nevarna, saj povzroča predvsem slabšo vidljivost, v kombinaciji s preveliko hitrostjo in premajhno varnostno razdaljo pa je tudi vzrok prometnih nesreč. »Zato tudi v megli zmanjšajte hitrost vožnje in vozite na ustrezni varnostni razdalji,« še svetuje policija.

Ob zmanjšani vidljivosti se tako praviloma uporabljajo zasenčeni žarometi ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov, pri čemer je uporaba meglenk dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov ali kadar meglenke delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena takrat, ko za nami na majhni razdalji vozi drugo vozilo (na primer v koloni vozil). Na odsekih brez megle meglenko ugasnemo.

Gorenjski policisti so sicer med prazniki in konec tedna obravnavali dvanajst prometnih nesreč. V treh so se udeleženci lahko telesno poškodovali, vzrok teh nesreč pa sta bili neprilagojena hitrost vožnje, enkrat v povezavi z alkoholom, in prekratka varnostna razdalja.