Policisti Petriča in Mimovića privedli pred preiskovalnega sodnika

Tožilka Blanka Žgajnar bo zanju zahtevala odreditev pripora.

Objavljeno
09. januar 2014 19.46
SLOVENIJA LJUBLJANA 07.03.2013 Cestno podjetje Ljubljana stečaj odpuščanje delavcev FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Policisti so zadnjega direktorja CPL Stanka Petriča in nekdanjega večinskega lastnika CPL Ranka Mimovića, ki sta bila pridržana v okviru sredinih hišnih preiskav NPU, po zaključku preiskav danes popoldne privedli pred preiskovalnega sodnika na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Tožilka Blanka Žgajnar bo zanju zahtevala odreditev pripora, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v sredo izvedli 27 hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev sumov finančnega izčrpavanja Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) in hčerinskih družb KPL in Tovarna asfalta Črnuče (TAČ). Začasno so pridržali šest oseb, štiri pa so po koncu preiskav izpustili iz pridržanja.

Mimović je danes ob prihodu na sodišče dejal, da so preiskave in njegovo pridržanje posledica odločitev "politike", medtem ko Petrič ni dajal izjav.

Petričev odvetnik Gorazd Gabrič pa je ob prihodu na sodišče izrazil prepričanje, da sodnik za Mimovića ne bo odredil pripora, saj naj policisti ne bi imeli obremenilnih dokazov zoper njega. Poudaril je, da Mimović ni begosumen, njegova obramba pa ima veliko pripomb na potek same preiskave.

"Postopek poteka od leta 2011, policija in tožilstvo sta imela dovolj časa, da zbereta dokaze, zato menim, da ni razlogov za pripor," je dodal. Policisti so Mimoviću zasegli računalnik in nekaj dokumentacije, medtem ko Mimovićev odvetnik poudarja, da zaseženi avtomobili niso bili v Mimovićevi lasti.

Preiskovalci so v hišnih preiskavah 25 fizičnim in pravnim osebam zasegli tri osebne avtomobile višjega cenovnega razreda, 73.000 evrov gotovine, telefone, računalnike in večjo količino listinske dokumentacije.

CPL, ki je od junija lani v stečaju, je od prve polovice leta 2012 lastniško obvladovala Mimovićeva družba Patera. Ta je sprva pridobila 50,5 odstotka družbe CPL Naložbe, lastnice CPL, od nekdanjih vodij CPL Kramljaka in Petriča, nato pa se je novembra 2012 dogovorila še za 49,5-odstotni delež v lasti izvršnega direktorja CPL Mihaela Bizjaka, nekdanjega direktorja KPL Zvonka Šavorja in nekdanjega direktorja TAČ Bojana Kozarja.

Patera kupnine za 49,5-odstotni delež, neuradno 3,5 milijona evrov, ni nakazala, zato so omenjeni nekdanji menedžerji začeli postopke za unovčitev poroštev.

Zaradi zahtev za izvršbo ima KPL od 16. maja lani blokirane vse račune, poslovanje, tudi zimska služba na območju Ljubljane, za katero je koncesionar, pa poteka prek hčerinskega podjetja KPL - Rast.

TAČ je od 3. januarja v prisilni poravnavi, med ukrepi finančnega prestrukturiranja pa je predviden tudi pravni pregled vseh poslov preteklih poslovodstev.

Mimović naj bi v letih 2012 in 2013 dvema svojima podjetjema - Pateri iz Vidma in istoimenski družbi iz Ljubljane - na račun CPL, KPL in TAČ zagotovil za več kot štiri milijone evrov premoženjske koristi, medtem ko Petriča kriminalisti sumijo pranja denarja.