Tim bi že kot mladič kmalu postal »okras« na mizi

Stanje medveda Tima iz Zoo parka Rožman se izboljšuje. »Ima pa žalostno zgodbo. Že nekajmesečnemu so stregli po življenju.«

Objavljeno
17. avgust 2015 14.32
Ti. K., M. Č., Delo.si
Ti. K., M. Č., Delo.si

Horjul - Medvedu Timu iz ZOO parka Rožman v Horjulu, na katerega je v noči s petka na soboto streljal neznanec, se zdravstveno stanje izboljšuje in ni v življenjski nevarnosti.

»Tim se bolje počuti; deloma tudi zato, ker so mu veterinarji predpisali zajetno mero zdravil, med drugim 16 antibiotikov in protibolečinske tablete,« nam je popoldan povedal vodja parka Jože Rožmanec. Zanj skrbijo veterinarji, bržkone pa mu dobro dene tudi družba sosedov - pujsov in himalajske koze.

Krogla, ki ga je ranila, je sicer našla pot ven, bi pa morebitni delčki lahko podaljšali njegovo okrevanje. V vsakem primeru oskrbnika veseli, da se je Tim umiril. V soboto pa je bilo precej hudo. Ko so vstopili v njegov prostor, je bil ves krvav. Prehajal je iz skrajnega obupa do ponorelosti. »Močno smo se bali zanj. Nas pa seveda še vedno skrbi.« Zjutraj, ko bi moral prejeti predpisana zdravila, ga sploh ni bilo iz brloga. »Zanimivo je, da doslej vanj sploh ni odhajal, zdaj pa očitno čuti močno potrebo, da bi se tja skril,« je povedal Rožmanec.

Policisti skušajo medtem ugotoviti, kdo je sploh streljaj nanj in zakaj. Ves konec tedna so intenzivno preiskovala park in iskala sledove. Rožmanec ne ve, komu bi Tim sploh lahko storil kaj žalega, da se ga je lotil s strelnim orožjem.

Je pa res, da so mu že pred 13 leti, ko je bil komaj nekajmesečni mladiček, stregli po življenju. Malo je manjkalo pa bi postal okras na pisalni mizi tujega mogotca. »Veliko denarja, nore ideje.« Zbrati smo morali kar nekaj denarja, da so ga odkupili, in mu omogočili dostojno življenje v horjulskem parku.

Bil je izgubljena duša, se spominja Rožmanec. Sprejeli so ga, ker so mu drugi obrnili hrbet. Zato posebej poudarja, da njihov park ni živalski vrt. Je le prostor, kamor pridejo uboge, zavržene in poškodovane živeli, ki bi se jih drugi raje rešili.