Do zob oboroženi policisti varovali rekonstrukcijo ugrabitve Škrbićeve

Rekonstrukcija je posledica ponovnega sojenja Milanu Trivkoviću, ki je bil sprva na okrožnem sodišču oproščen.

Objavljeno
14. september 2017 13.23
Umor v Podpeci Podpec 27.6.2014
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana − Precej začudenja je bilo danes zjutraj med prebivalci in naključnimi občani, ki so se znašli v določenih predelih Viča v Ljubljani. Nekatere ceste so bile namreč zablokirane s policijskimi vozili, naokoli pa so bili do zob oboroženi policisti. Večina je, razumljivo, takoj pomislila, da imajo opravka z resno oziroma nevarno situacijo, a se je pokazalo, da zgolj varujejo in sodelujejo pri sodni rekonstrukciji primera pred trem leti ugrabljene, mučene in pozneje usmrčene Zorice Škrbić.

Da je bila varnost poostrena, je razumljivo, saj je znano, da je ugrabitev Škrbićeve posledica odmevnega in filmskega ropa sefov SKB banke v noči na 1. november leta 2005. Prav tako niso znane vse podrobnosti, denimo, kdo je idejni vodja oziroma naročnik ugrabitve, čeprav so trije vpleteni krivdo na predobravnavnem naroku že priznali.

Rekonstrukcija je posledica ponovnega sojenja Milanu Trivkoviću, ki je bil sprva na okrožnem sodišču oproščen sodelovanja pri ugrabitvi in hudodelskem združevanju. Po oprostilni sodbi je tudi zadihal na svobodi, saj je bil vse od aretacije priprt. A se višji sodniki niso strinjali z odločitvijo prvostopenjskih kolegov, sodbo so v celoti razveljavili, Trivkovića znova poslali v pripor, zdaj pa mu sodi nov senat.

Vpletenost v ugrabitev in mučenje so, kot rečeno, na predobravnavnem naroku priznali Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Senad Livadić ter na podlagi sporazuma o priznanju krivde dobili 15, 14 oziroma dve leti in dva meseca zapora.