Policisti vsak dan odkrijejo povprečno dva ilegalca

Letos jo je nezakonito prestopilo 590 ljudi. V EU lani v roke tihotapcev okoli šest milijard evrov.

Objavljeno
12. oktober 2016 23.14
Begunci po prehodu grško-makedonske meje. Gevgelija, Makedonija 30.avgusta 2015. [begunci,skupine ljudi,ženske,moški,otroci,begunski centri]
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana – Če skupne podatke o nelegalnih prehodih državne meje v prvih devetih mesecih letos preračunamo na dneve, so slovenski policisti povprečno zalotili dva prebežnika na dan, za katera se je pot na zahod Evrope (vsaj začasno) končala pri nas.

Od januarja 2015 do konca septembra letos je zeleno mejo prestopilo 1011 nelegalnih prebežnikov, od tega 590 letos. V podatke niso všteti migranti, ki so v Slovenijo vstopili v okviru reguliranih migracijskih tokov oziroma tako imenovanega humanitarnega koridorja.

V primerjavi s preteklimi meseci se je število nelegalnih prehodov državne meje avgusta povečalo, a je bilo že septembra zaznano zmanjšanje. Kako bo v prihodnje, si nihče ne upa z gotovostjo napovedati, vendar množičnega navala, kakršen je bil lani, vsaj dokler ostaja balkanska pot zaprta oziroma pod poostrenim nadzorom, ni pričakovati.

Največ je Kosovcev, Afganistancev in Albancev

Med prebežniki je bilo največ državljanov Kosova, Afganistana in Albanije, sledijo (po padajočem vrstnem redu) Turki, Bosanci, Kitajci, Ukrajinci, Srbi in Sirci. Med notranjimi prehodi v schengenskem območju je bilo več kot polovica nelegalnih migracij iz Avstrije.

                                                                        Infografika: Delo

Na podlagi pravil dublinske uredbe so slovenski varnostni organi iz tujine sprejeli 305 nelegalnih prebežnikov, ki so v tujo državo vstopili iz Slovenije, hkrati je naša policija sosednjim državam izročila 516 tujcev, največ na Hrvaško.

Na policiji pojasnjujejo, da je značilno, da nezakoniti prehodi državne meje potekajo z neposrednim spremstvom tihotapcev. Kriminalne združbe zato nenehno preverjajo možnosti za nove poti in spremljajo dejavnosti policije. V zadnjem času so zaznali povečanje nelegalnih migrantov, skritih v vozilih. Letos so obravnavali 209 primerov izmikanja mejnemu nadzoru (skrivanje v prevoznih sredstvih na mejnih prehodih). Največ (74) je bilo državljanov Afganistana, z velikim zaostankom sledijo državljani Sirije in Alžirije.

Kako se evropski preiskovalci borijo proti tihotapcem migrantov, ki so lani obrnili približno šest milijard umazanega denarja, in kje je največji problem, je za tokratno Sobotno prilogo povedal Robert Črepinko, slovenski policisti, ki je prvi mož Europolovega centra za boj proti tihotapljenju migrantov.