Zahtevajo pol milijona evrov za poškodovanega otroka

Izplačanih odškodnin je vse več, proti UKC Ljubljana je po podatkih vrhovnega sodišča trenutno vloženih 25 zahtevkov.

Objavljeno
01. julij 2014 19.10
Posodobljeno
02. julij 2014 09.00
Suzana Kos, Ozadja
Suzana Kos, Ozadja

Ljubljana – Slovensko zavarovalno združenje razkriva, da se je število izplačil iz zavarovanja zdravniške odgovornosti v zadnjih letih skoraj podvojilo. Zdravniki, ki delajo neposredno s pacienti, morajo biti zavarovani za odgovornost za škodo, ki bi lahko nastala pri njihovem delu. Postojnsko porodnišnico tožijo za astronomsko, skoraj polmilijonsko odškodnino.

»Odvetnica sem že trideset let in ne opažam, da bi slovenska sodišča pacientom oziroma njihovim svojcem, ki tožijo različne zdravstvene ustanove zaradi domnevnih zdravniških napak, pogosteje dosodila odškodnino. Ugotavljam pa, da se v vse več sporih stranke odločajo za zunajsodno poravnavo oziroma za alternativno rešitev spora,« razlaga Lucija Šikovec Ušaj, odvetnica in že drugi mandat predsednica Komisije RS za varstvo pacientovih pravic.

Podatki Slovenskega zavarovalnega združenja razkrivajo, da se je v zadnjih letih močno povečalo število zavarovanj zdravniške odgovornosti in tudi število primerov, ko so pacientom odškodnine dejansko izplačane; od leta 2008 se je število škod skoraj podvojilo, obračunana zavarovalna premija pa je več kot dvakrat višja. Odškodninske zahtevke zaradi strokovnih napak krijejo zavarovalnice.

Proti UKC Ljubljana 25 zahtevkov

Koliko primerov odškodninskih tožb zaradi zdravniških napak je vloženih pred slovenskimi sodišči, ni znano, saj evidence ni; so pa na vrhovnem sodišču za Delo pregledali podatke za nekaj zdravstvenih ustanov na okrožnih sodiščih v Ljubljani, Kopru in Kranju. UKC Ljubljana kot največja zdravstvena ustanova pri nas ima po teh podatkih trenutno nerešenih 25 odškodninskih tožb, pri čemer sodišče opozarja, da ni nujno, da so vse tožbe vložene zaradi zdravniške napake, ampak je tožbeni zahtevek lahko nastal tudi iz katerega drugega razloga.

Eden medijsko najbolj razvpitih primerov zdravniške napake, zaradi katere je umrl 12-letni Bor Nekrep, zdravnica Zlatka Kanič pa bila pravnomočno obsojena zaradi malomarnosti, se je končal s poravnavo med Borovimi starši in UKC Maribor; del odškodnine, njena višina je še vedno skrivnost, je po sporazumu, doseženem z mediatorjem, namenjenem donaciji za nadgradnjo klinike za pediatrijo.

Ena najdaljših pravd z visokim zahtevkom

Eden najvišjih odškodninskih zahtevkov je vložen proti postojnski porodnišnici in teče pred koprskim okrajnim sodiščem. Gre tudi za eno najdaljših pravd, saj je od vložitve zahtevka leta 2008 minilo že šest let, čeprav take pravde trajajo povprečno le poldrugo leto.

V tem primeru je bilo med posameznimi obravnavami celo po leto dni premora (vmes so se zamenjali štirje sodniki – prvi je odšel med odvetnike, druga sodnica je zanosila in odšla na porodniški dopust, tretja pa je bila zaradi slabega dela s sodniške funkcije razrešena); da je bil primer do zdaj vsebinsko voden konfuzno, je med predzadnjo obravnavo ušlo celo odvetniku tožene porodnišnice Miranu Škrinjarju.

Odškodnina, ki jo zaradi domnevne zdravniške napake med porodom v Postojni in umanjkanja pojasnilne dolžnosti, terja družina iz Nove Gorice, znaša skoraj pol milijona evrov. To je več, kot je bilo izplačanih odškodnin iz zavarovanja zdravniške odgovornosti v vsem lanskem letu.

Posvet pred pravdo

Družina iz Nove Gorice toži porodnišnico, ki sicer primera od vsega začetka ne komentira, ker materi z ozko medenico in napotnico njene osebne ginekologinje za carski rez, porodničar tega ni hotel opraviti; staršem je celo dejal, da ga bodo morali plačati sami in vztrajal pri naravnem porodu, dokler porodnici ni počila maternica. Otrok je utrpel hudo dihalno stisko in ima močno poškodovane možgane; tako zelo, da ne bo nikoli mogel hoditi, ne more samostojno sedeti, ne jesti, ima pa tudi hudo epilepsijo. Zaradi tega trpi vsa družina, ki se je, preden so se odločili za odškodninsko tožbo, posvetovala s strokovnjakom in pridobila izvedensko mnenje staroste slovenskega porodničarstva doktorja Marka Lavriča, ki je sodeloval pri okoli 15.000 porodih in načelno takim tožbam ni naklonjen. A v tem primeru je ocenil, da gre za utemeljen sum storitve strokovne napake.

Svetuje kazenske ovadbe

Na zadnji obravnavi pred sodnimi počitnicami je odvetnik porodnišnice ocenil, da je tožbeni zahtevek v enem delu zastaral, s čimer se obramba ne strinja, saj starša ob rojstvu nista vedela, kako hudo so poškodovani otrokovi možgani in jima to menda tudi ni bilo natančno pojasnjeno. »Zaradi visokih stroškov sodnih postopkov v zadnjem času sama pacientom svetujem, da se raje kot za odškodninsko tožbo odločijo za kazensko ovadbo proti zdravniku. Tako je postopek zanje cenejši, ker mora tožilstvo pridobiti mnenja, tako sem predlagala v podobnem primeru, ki se je zgodil v kranjski porodnišnici. Ovadbo ravno pripravljam,« je še povedala Lucija Šikovec Ušaj.