Pomije so odložili kar ob Savi

Več sto kilogramov odpadne hrane že pet dni razpada v 20 sodih v gozdu pri Črnučah, saj jih do zdaj ni odstranil še nihče.

Objavljeno
23. junij 2014 12.25
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – V gozdu med Gameljsko cesto in Savo blizu Črnuč že vsaj pet dni leži prek 20 plastičnih sodov in posod, polnih razpadajočih ostankov hrane. Četudi iz njih že močno zaudarja in je vsak dan več muh, jih kljub večkratnim prijavam policiji, mestni in zdravstveni inšepkciji ni še nihče odstranil.

Predsednik odbora za varstvo okolja v ČS Črnuče Jožef Horvat je povedal, da je nedovoljeno odlaganje potencialno nevarnih odpadkov v naravi naznanil že v sredo dopoldne. Ob 7.33 je po telefeonu poklical na Policijsko postajo Bežigrad, policista pa sta terenski ogled opravila že dve uri kasneje. V uradnem zaznamku zadevo trenutno vodijo kot prekršek.

O odpadkih, po naši nestrokovni oceni gre za več sto kilogramov ostankov zelenjave, mesa, kosti in drugih pomij, je Horvat po elektronski pošti obvestil tudi inšpektorat MOL in zdravstveni inšpektorat.

Sledilo je ugotavljanje, kdo je pristojen odločiti, kako bodo odstranili odpadke, kdo bo to storil in na čigave stroške. Ker se do petka ni zgodilo nič, je Horvat mestni inšpektorat ponovno pozval, naj ukrepa pri pristojni (zdravstveni) inšpekciji. Boji se namreč, da bi razpadajoči odpadki privabili podgane, vrane in divjad in da bi lahko zaradi brezbrižnosti povzročili celo epidemijo ali onesnaženje.

Zadeva ni nedolžna le zaradi smrdečih odpadkov, temveč gre tudi za območje v neposredni bližini Save in podtalnice, iz katere Ljubljana črpa pitno vodo (zajetje Jarški prod). Pri tem je zanimivo, da je večina pomij v modrih sodih iz Leka, v katerih so skladiščili antibiotik levofloxacin. Kako je onesnaževalec sploh lahko prišel do njih, pa je že drugo vprašanje.

Ko smo na odpadke na parceli sklada kmetijskih zemljišč opozorili zdravstveni inšpektorat, je njihova predstavnica za stike z javnostjo Manca Uršič Rosas odgovorila, da so prijavo o odpadkih ob Savi prejeli od mestnega inšpektorata šele v petek. In obljubila, da bo zdravstveni inšpektor izvedel izredni inšpekcijski pregled še isti dan. Pozno popoldne je sporočila, da je tam že bil in ugotovil, da so odpadki organski in da gre »najverjetneje za odpadke s piknikov, ki jih ljudje prirejajo ob Savi, saj so v posodah deli pleskavic, čevapčičev ...«. O svojih ugotovitvah je že obvestil MOL, z občine pa so mu, pravi Uršič Rosasova, sporočili, »da bodo zadevo uredili«.