Pomurka 2012: preverili učinkovitost reševanja pri množičnih nesrečah

Pri vaji je sodelovalo 170 gasilcev, reševalcev, policistov in zdravstvenih delavcev.

sob, 15.09.2012, 13:50

Murska Sobota - Pomurski štab civilne zaščite je danes na pomurski avocesti pri počivališču Dolinsko pripravil veliko kombinirano reševalno vajo Pomurka 2012.

Predpostavka vaje je bila prometna nesreča treh avtomobilov s šestnajstimi udeleženci, osnovni namen pa preveriti in izboljšati pripravljenost na učinkovito in usklajeno delovanje vseh, ki morajo sodelovati in pomagati pri reševanju ob množičnih nesrečah.

Tako je kakšnih 170 pomurskih gasilcev, pripadnikov civilne zaščite, policistov in reševalcev pokazalo svojo pripravljenost in usposobljenost za reševanje najhujših prometnih nesreč vse od prihoda na kraj nesreče pa do reševanja pponesrečencev iz razbitin, zdravstvene oskrbe na terenu in odvoza ponesrečencev v bolnišnice z reševalnimi vozili in helikopterjem. Vaja je uspela, a je bila žal pripravljena tako, da ni pretirano ovirala prometa po avtocesti, saj je ta tekel preusmerjeno po počivališču v eni koloni nepretrgano. Resnična in največja težava pri reševanju udeležencev množičnih prometnih nesreč na Pomurski avtocesti bi namreč bilo dejstvo, da avtocesta nima odstavnih pasov in da so tudi vozni pasovi ožji od običajnih avtocestnih. Zato je realno pričakovati, da bi ob resnični množični prometni nesreči promet na avtocesti obstal in inrerventna vozila zaradi ozkega vozišča ne bi mogla dovolj hitro ali sploh ne bi mogla pripeljati do kraja nesreče. Ta problem je delno sicer mogoče reševati z odprtjem enega od osemnajstih intervencijskih prehodov med smernima pasovoma avtoceste, vendar tudi odstranjevanje ograje pri teh prehodih vzame nekaj časa in podaljšuje odzivni čas.

Sicer pa je pomurska avtocesta od njenega dokončanja v celotni dolžini konec leta 2008 precej varna. Na njej se je od leta 2009 do sedaj zgodila 301 prometna nesreča,v kateri je umrla le ena oseba, devet jih je bilo hudo in 86 lahko telesno poškodovanih. Od leta 2003 do 2009, ko je bil odprt le odsek Pomurke med Vučjo Vasjo in Lipovci, so na njej umrli trije ljudje.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se