Ponarejevalec denarja na prostosti zaradi NLB?

Policija meni, da pri NLB zaradi napačnega tolmačenja zakonodaje upočasnjujejo preiskavo ponarejanja denarja.

Objavljeno
28. avgust 2014 10.11
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – V zadnjem času se ljubljanski kriminalisti srečujejo z vse večjim obsegom unovčevanja ponarejenih dolarskih bankovcev. Pri tem so naleteli na nesluteno težavo, ki po njihovem mnenju upočasnjuje preiskavo, saj Nova Ljubljanska banka (NLB) ne želi takoj sporočiti podatkov o storilcu, ki je pri njih zamenjal ponarejene bankovce. Želijo pisno zahtevo.

Po naših podatkih je bilo tožilstvo obveščeno o nenavadnem zapletu, ki je nastal pri policijski preiskavi sumov organiziranega ponarejanja denarja. Kot nam je uspelo izvedeti, policija namreč preiskuje ponarejanje dolarskih bankovcev, ki izvirajo iz Bosne in Hercegovine, a so jih večkrat uspešno unovčili ne le v BiH, temveč tudi v Sloveniji. Očitno gre za dobre ponaredke, o tem priča tudi dejstvo, da so v zadnjem mesecu po naših podatkih v menjalnicah NLB trikrat uspešno unovčili več stodolarskih bankovcev v skupni vrednosti več tisoč evrov, enkrat pa je ostalo le pri poskusu. Da eden od storilcev še ni v rokah policije, je lahko po mnenju preiskovalcev tudi delna krivda banke, ki s policisti ne sodeluje povsem po njihovih pričakovanjih.

V menjalnici NLB so v enem primeru namreč tudi opravili identifikacijo osebe, ki je ponarejene bankovce unovčila, a je nato prišlo do zapleta. Kljub temu, da je banka prijavila kaznivo dejanje, policistom nato ni želela posredovati podatkov o identiteti storilca kaznivega dejanja, temveč so zahtevali pisno vlogo policije. Pri tem so se sklicevali na zakon o kazenskem postopku, po katerem lahko policija ob razlogih za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in je za odkritje tega dejanja treba pridobiti podatke o imetniku ali pooblaščencu določenega plačilnega računa, hranilne vloge ali denarnega depozita in podobno, od banke zahteva, da ji na njeno pisno zahtevo sporoči te podatke. In to kljub temu, da v tem primeru ne gre za tovrstne podatke, temveč podatke osumljenca, ki je unovčil ponarejeni denar.

Ob prijavi kaznivega dejanja banka dolžna dati podatke

Po naših podatkih je tudi tožilstvo takšno ravnanje banke ocenilo kot napačno oziroma celo nezakonito, saj naj bi šlo v tem primeru celo za onemogočanje preiskovanja kaznivega dejanja. Iz NLB so tudi za Delo potrdili, da v teh primerih policiji na podlagi njihovega pisnega zahtevka posredujejo vse potrebne informacije, kar je po njihovo skladno z zakonodajo.

Zadevo smo preverili tudi pri policiji. Predstavnica za odnose z javnostmi policijske uprave Ljubljana Nataša Pučko je potrdila, da ljubljanski kriminalisti v zadnjem obdobju zaznavajo povečano problematiko unovčevanja ponarejenih bankovcev in da glede tega potekajo določene dejavnosti. O tem, za kolikšne količine denarja gre, ni hotela govoriti, tudi drugih podrobnosti o »konkretnih zadevah, ki so v fazi reševanja, zaradi interesa preiskave,« ni hotela razkriti.

Je pa potrdila, da so se »v enem izmed primerov pri zbiranju obvestil od komercialne banke srečali s težavami pri pridobivanju podatkov o unovčitelju, zamik pri pridobivanju tega podatka pa je v določeni meri pomenil upočasnitev izvajanja ukrepov policije oziroma prijetje unovčitelja,« je povedala. Ob tem je še pojasnila, da so glede na veljavno zakonodajo banke ob prijavi kaznivega dejanja dolžne nuditi vse podatke, ki pripomorejo k preiskavi kaznivega dejanja.