Ponoči še nekaj manjših požarov

Gasilci sicer obvladujejo požara, ki sta v petek izbruhnila pri Črnem Kalu in pri vasi Obrov. Promet ni oviran.

ned, 12.08.2012, 11:58

Črni Kal, Ilirska Bistrica - Gasilci obvladujejo požara, ki sta v petek izbruhnila pri Črnem Kalu in pri vasi Obrov v občini Ilirska Bistrica in katerih vzrok še vednio ni znan. Ponoči je na obeh območjih prišlo do manjših požarov, vendar so jih požarne straže pogasile. Sicer pa gasilci ostajajo na požarišču, pri Obrovu nenehno zalivajo požarne linije, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot je danes za STA povedal poveljnik operative koprske gasilske brigade Denis Glavina, je bilo čez noč na požarišču pri Črnem Kalu okoli 31 gasilcev, ki so varovali oz. preprečevali morebitno širjenje požara. Dvakrat je na določenem delu požarišča ogenj ponovno izbruhnil, a le na območju nekaj kvadratnih metov, zato so ga lahko tudi sproti pogasili. »Stanje je mirno. Naša prisotnost je stalna, trenutno je mirno, požar nikogar ne ogroža,« je poudaril Glavina.

Gasilci bodo na tem območju ostali tudi v prihodnje. Kot pravi Glavina, bodo danes in ponoči še zagotovo varovali meje požara, v ponedeljek pa se bodo odločili glede na stanje na terenu. Požar med Črnim Kalom in Petrinjami je zajel okoli 325 hektarjev površin. Zagorelo je predvsem območje borovcev in manjši del travnika.

Pri naselju Obrov v občini Ilirska Bistrica pa je požar zajel okoli 230 hektarjev površin. Tudi tam so goreli borovci in travniki in tudi ta požar so gasilci pogasili. »Možnosti za širitev požara ni, rob okoli požarišča pa je še vedno aktiven,« je za STA danes pojasnil gasilec Gorazd Grželj. Zato rob požarišča nenehno zalivajo z vodo. Pojasnil je, da je rob dolg okoli tri oz. štiri kilometre.

Dodal je, da je bilo ponoči dokaj mirno. Le danes okoli 2. oz. 3. ure se je na enem delu ogenj malo razširil, kar pa je požarna straža tudi zaustavila. Če se bo takšno vreme nadaljevalo, bo potrebno zalivanje tudi vnaprej, napoveduje Grželj. Če bodo lahko gasilci dopoldne oz. do 14. ure obilno zalili meje požara, bodo lahko popoldne ekipo nekoliko zmanjšali. Na terenu je namreč trenutno okoli 140 gasilcev.

Sicer pa si s helikopterjem sedaj ne pomagajo, pač pa vodo pripeljejo v cisternah in s cevmi zalivajo teren. Dodatna težava pa je v tem, da je na desni strani požara črno odlagališče, kjer je tudi pet metrov debela plast plastike, iztrošene pnevmatike itd. Ta del je po Grželjevih besedah izredno težko pogasiti do dna, zato so stopili v stik s predstavniki civilne zaščite Hrpelje-Kozina, da bi čim prej začeli sanirati razmere. V nasprotnem primeru bi lahko odlagališče tlelo še dva ali tri mesece, je dejal. Ognja sicer ni, je pa veliko dima.

Podatkov o vzroku ali škodi Grželj in Glavina še nimata. Pojasnila sta, da so na terenu policisti, ki se ukvarjajo z iskanjem vzroka. Sicer pa promet v okolici zaradi požarov ni oviran, še piše STA.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se