Ponoči še nekaj manjših požarov

Gasilci sicer obvladujejo požara, ki sta v petek izbruhnila pri Črnem Kalu in pri vasi Obrov. Promet ni oviran.

Objavljeno
12. avgust 2012 13.44
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Črni Kal, Ilirska Bistrica - Gasilci obvladujejo požara, ki sta v petek izbruhnila pri Črnem Kalu in pri vasi Obrov v občini Ilirska Bistrica in katerih vzrok še vednio ni znan. Ponoči je na obeh območjih prišlo do manjših požarov, vendar so jih požarne straže pogasile. Sicer pa gasilci ostajajo na požarišču, pri Obrovu nenehno zalivajo požarne linije, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot je danes za STA povedal poveljnik operative koprske gasilske brigade Denis Glavina, je bilo čez noč na požarišču pri Črnem Kalu okoli 31 gasilcev, ki so varovali oz. preprečevali morebitno širjenje požara. Dvakrat je na določenem delu požarišča ogenj ponovno izbruhnil, a le na območju nekaj kvadratnih metov, zato so ga lahko tudi sproti pogasili. »Stanje je mirno. Naša prisotnost je stalna, trenutno je mirno, požar nikogar ne ogroža,« je poudaril Glavina.

Gasilci bodo na tem območju ostali tudi v prihodnje. Kot pravi Glavina, bodo danes in ponoči še zagotovo varovali meje požara, v ponedeljek pa se bodo odločili glede na stanje na terenu. Požar med Črnim Kalom in Petrinjami je zajel okoli 325 hektarjev površin. Zagorelo je predvsem območje borovcev in manjši del travnika.

Pri naselju Obrov v občini Ilirska Bistrica pa je požar zajel okoli 230 hektarjev površin. Tudi tam so goreli borovci in travniki in tudi ta požar so gasilci pogasili. »Možnosti za širitev požara ni, rob okoli požarišča pa je še vedno aktiven,« je za STA danes pojasnil gasilec Gorazd Grželj. Zato rob požarišča nenehno zalivajo z vodo. Pojasnil je, da je rob dolg okoli tri oz. štiri kilometre.

Dodal je, da je bilo ponoči dokaj mirno. Le danes okoli 2. oz. 3. ure se je na enem delu ogenj malo razširil, kar pa je požarna straža tudi zaustavila. Če se bo takšno vreme nadaljevalo, bo potrebno zalivanje tudi vnaprej, napoveduje Grželj. Če bodo lahko gasilci dopoldne oz. do 14. ure obilno zalili meje požara, bodo lahko popoldne ekipo nekoliko zmanjšali. Na terenu je namreč trenutno okoli 140 gasilcev.

Sicer pa si s helikopterjem sedaj ne pomagajo, pač pa vodo pripeljejo v cisternah in s cevmi zalivajo teren. Dodatna težava pa je v tem, da je na desni strani požara črno odlagališče, kjer je tudi pet metrov debela plast plastike, iztrošene pnevmatike itd. Ta del je po Grželjevih besedah izredno težko pogasiti do dna, zato so stopili v stik s predstavniki civilne zaščite Hrpelje-Kozina, da bi čim prej začeli sanirati razmere. V nasprotnem primeru bi lahko odlagališče tlelo še dva ali tri mesece, je dejal. Ognja sicer ni, je pa veliko dima.

Podatkov o vzroku ali škodi Grželj in Glavina še nimata. Pojasnila sta, da so na terenu policisti, ki se ukvarjajo z iskanjem vzroka. Sicer pa promet v okolici zaradi požarov ni oviran, še piše STA.