Ponovno o Petrolovih delnicah

Višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo za Marka Kryžanowskegana zaradi zlorabe notranjih informacij.

Objavljeno
28. avgust 2014 15.37
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je vnovič sedel na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča. Potem ko ga je to lani oktobra oprostilo očitkov, da je pri nakupu sto delnic Petrola zlorabil notranjo informacijo, je višje sodišče sodbo razveljavilo.

Okrajno sodišče je ugotavljalo, v kakšnih okoliščinah in po katerih pravilih je nekdanji prvi mož naše največje naftne družbe kupil sto delnic te družbe, za katere je tožilstvo prepričano, da si jih je pridobil z zlorabo notranjih informacij. A po mnenju mariborskega višjega sodišča prvostopenjsko sodišče ni ocenilo vrste odločilnih okoliščin oziroma se ni opredelilo do njih.

Kryžanowski je delnice 21. aprila 2008, nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov poslovanja družbe, odštel 63.000 evrov. Sum trgovanja s Petrolovimi delnicami na podlagi notranjih informacij je aprila 2008 ugotovila Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je Kryžanowskega tudi ovadila, prvostopenjsko sodišče pa ga je oprostilo z obrazložitvijo, da ni dokazov, da je notranja informacija nastala že na finančnem kolegiju 16. aprila, oziroma da ni dokazano, da bi bil kadarkoli pred nakupom delnic seznanjen s podatki, ki so bili objavljeni v poročilu o poslovanju družbe v prvem trimesečju 2008.

Brez stališča do odločilnih okoliščin

Tožilstvo je vztrajalo s pritožbo in višje sodišče ji je ugodilo, sodbo razveljavilo ter vrnilo v novo sojenje. Okrajno sodišče namreč ni ocenilo vrsto odločilnih okoliščin, meni višje sodišče, in sicer, kdaj je bil Kryžanowski seznanjen s podatki, ki so bili vključeni v dokument, objavljen 24. aprila 2008, glede na to, da se je prvo trimesečje 2008 končalo tri tedne prej, preden je Kryžanowski kupil delnice Petrola, in ob tem, da sta bila ravno on in članica uprave Alenka Vrhovnik Težak tista člana uprave, ki sta pokrivala finančno področje.

Okrajno sodišče po mnenju višjega prav tako ni zavzelo nikakršnega stališča do okoliščine, da je Kryžanowski vložil v kazenski spis članek iz Financ s 16. aprila 2008, kjer so objavili njegovo izjavo, da je poslovanje Petrola odlično, in napoved, da bo kupil delnice družbe. Sodišče v oprostilni sodbi sicer navaja, da Petrol ni identificiral tako imenovanih oken, kot trdi obdolženi, a višje sodišče opozarja na izpovedbe Vrhovnik Težakove, da je sama kupila delnice, ko je to bilo dopustno, in da so v Petrolu morali voditi seznam oseb, ki so jim bile dostopne notranje informacije, in o vsakem nakupu poročati ATVP. Tudi drugi člani uprave so izpovedali, da so z nakupom delnic počakali do objave rezultatov, opredelitev do teh izpovedb pa je po mnenju višjega sodišča šteti med odločilne glede na zagovor Kryžanowskega, da tako imenovanih oken ni bilo. Okrajno sodišče se bo moralo opredeliti tudi do stališča izvedenke, da bi na odločitev povprečno obveščenega vlagatelja, če bi bil seznanjen s temi rezultati in morda tudi z vrednostjo delnic, »to vplivalo tako, da bi bil priporočen nakup delnic«.

Zavrača očitke, da je ravnal protipravno

Kryžanowski sicer očitke zanika in vztraja pri zagovoru s prvega sojenja, da ni ravnal protipravno. Takrat je povedal, da je delničar že od leta 1994 in da bi se že kdaj drugič bolj finančno okoristil, če bi hotel, z nakupom pa da je imel celo finančno izgubo. Po njegovih besedah v tistem času ni bilo pravil, kdaj lahko uprava kupuje delnice; ATVP je o tem namreč izdelala pravilnik šele leta 2010.

Sodišče bo v ponovljenem postopku prebralo vse dokaze, na predlog zagovornika odvetnika Blaža Kovačiča Mlinarja bo proučilo pravno mnenje Alje Markovič Čas, nekoč prve pravnice ATVP, ki ga je bila pripravila za Petrol, predlagal je tudi njeno zaslišanje.

Sojenje bodo nadaljevali oktobra, ko bi ga lahko predvidoma tudi končali.