Poostren nadzor nad motoristi

Policisti bodo med 11. in 22. avgustom izvajali poostren nadzor nad motoristi na odsekih, kjer se zgodi največ nesreč.

Objavljeno
08. avgust 2014 15.05
ium/koper
Mi.K., J.P., kronika
Mi.K., J.P., kronika

Ljubljana - Policisti bodo v poostrenem nadzoru, ki bo potekal med 11. in 22. avgustom, izvajali nadzor na odsekih, kjer se motoristi najpogosteje pojavljajo in kjer se zgodi največ prometnih nesreč. »Nadzor bo usmerjen v tiste kršitve na posameznih odsekih, zaradi katerih prihaja najpogosteje do nezgod,« so sporočili iu generalne policijske uprave.

Policija se sicer osredotoča na nadzor motoristov v mestnih središčih, kjer preverja predvsem uporabo zaščitne čelade, predelave motorjev, njihovo registracijo in podobno. Na cestah zunaj naselij pa je nadzor (tudi ob rednem delu, predvsem konec tedna) usmerjen zlasti na motoristom znane odseke, ki bi jih nekateri radi spremenili v dirkališča. Tam nadzirajo predvsem hitrost, prehitevanje in agresivno vožnjo.

Statistika sicer kaže, da se je do sredine julija na slovenskih cestah zgodilo 264 nesreč motoristov, v katerih je umrlo osem motoristov in en sopotnik na motorju, hudo poškodovanih pa je bilo 51 motoristov. V enakem obdobju lani se je zgodilo 282 prometnih nesreč motoristov, v katerih jih je 13 umrlo, 44 je bilo hudo poškodovanih. V oči pa zbode podatek, da so prav vse letošnje prometne nesreče, ki so se končale s smrtjo, povzročili motoristi sami, medtem ko so v istem obdobju lani povzročili devet smrtnih žrtev. Motoristi so sicer letos povzročili dobro polovico vseh prometnih nesreč, v  katerih so bili udeleženi, in sicer 153 (lani 166). V teh nesrečah je bilo letos 39 huje poškodovnih, lani pa 30.

Tako kot lani je tudi letos eden glavnih vzrokov za najhujše prometne nesreče motoristov prevelika hitrost. Letos so do sredine julija zaradi prevelike hitrosti umrli štirje, lani pa šest. Kot razlog za tragične prometne nesreče letos izstopa tudi nepravilno prehitevanje, pri čemer so umrli trije motoristi, medtem ko jih je v enakem obdobju lani pet umrlo zaradi neupoštevanja pravil o prednosti.