Poplave so jim odnesle prav vse

Izvedensko mnenje o dogodkih v porečju Drave mora biti izdelano v 45 dneh.

Objavljeno
10. november 2017 21.26
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Maribor – Pet let po katastrofalnih poplavah v porečju reke Drave in dve leti po vložitvi prvih tožb zoper domnevnega krivca zanje, avstrijski Verbund, se na slovenskih sodiščih razprave vrstijo kot po tekočem traku. Na Okrožnem sodišču v Mariboru jih je bilo včeraj kar pet, prav toliko pa jih bo tudi 20. novembra.

»Slovenska sodišča so se na zadevo zelo dobro strokovno pripravila. Zadovoljni smo, da so se obravnave začele,« je povedala kranjska odvetnica Magda Vraničar, ki še vedno napoveduje, da bo prej ali slej nastopil čas, ko bodo poplavljenci in Verbund sedli za skupno mizo in se dogovorili o odškodnini.

Sodnica Okrožnega sodišča v Mariboru Urška Kežmah je odločena, da najprej odloči o temelju, torej o tem, ali je Verbund res odgovoren za poplave 5. novembra 2012 ali ne. »To lahko povedo samo izvedenci. Gre za izjemno zahtevna vprašanja,« pravi Vraničarjeva in nadaljuje: »Če se bo ugotovilo, da je Verbund odgovoren, se bomo pogovarjali v kakšni višini. Če pa bo njihova odgovornost ali krivda izključena, se bomo z oškodovanci odločali, kako naprej.«

»Reševali smo, kar se je rešiti dalo. Kakšni dve uri smo še lahko reševali imetje, potem pa nismo mogli več, ker je voda premočno udarila. Vsega je bilo konec. Na dvorišču smo imeli meter osemdeset vode,« pa je povedala oškodovanka Kristina Gumilar. Od poplave škode še vedno niso povsem sanirali. Vojaki so jim dva dni pomagali odstranjevati do meter debelo plast mulja. »To težko opišem ... Ko zjutraj vstaneš in nimaš niti copat. Nimaš nič,« pravi Kristina Gumilar in nadaljuje: »Spominjam se, da je sijalo sonce. V nedeljo smo prišli domov z morja, v ponedeljek pa smo imeli poplavo. Pa nikjer nobenega dežja. Bi še razumeli, če bi več dni deževalo. To je bila mahinacija. Če si Verbund predstavlja, da naj bi Dravske elektrarne to vodo zadržale, je to narobe. V tej ozki dolini ni prostora za takšno količino vode, oni pa so izpraznili svoja akumulacijska jezera. Zdaj pa tega nočejo priznati. To je nemogoče. Voda nam je odnesla vse. Niti ene fotografije od očeta in mame nimam več.«

Izvedenec bo iz Slovenije

Sodišče bo izvedenca, ki bo ugotavljal, ali je Verbund 5. novembra 2012 zakrivil poplave, poiskalo v Sloveniji. Med možnimi kandidati za pripravo izvedenskega mnenja je podjetje IBE iz Ljubljane, ki ima okoli 170 zaposlenih, izdelati pa so ga pripravljeni tudi na fakultetah za gradbeništvo v Mariboru in Ljubljani. Čeprav je odločitev o izvedencu stvar sodišča, si sodnica s strankama želi soglasje o izvedencu, da s sodnim postopkom ne bi zavlačevali. Sodišče bo izvedencu postavilo 30-dnevni rok za izdelavo izvedenskega mnenja, rok pa lahko podaljša. Kežmahova pričakuje, da ga bo sodišče dobilo v 45-dneh od naročila. Do takrat je na mariborskem okrožnem sodišču za nedoločen čas prekinila nadaljevanje glavnih obravnav, strankama pa naložila plačilo predujma za izdelavo izvedenskega mnenja v višini tisoč evrov in seznam vprašanj za izvedenca.

Spomnimo, da je nemški strokovnjak za vode Stephan Theobald takšno mnenje na podlagi Verbundovih podatkov že pripravil za potrebe kazenskega postopka, ki proti Verbundu potekajo v Avstriji, in je obremenilno za avstrijskega energetskega giganta.

Verbundovi odvetniki iz odvetniške hiše Andrić komentarjev za javnost ne dajejo, na sodišču pa v vseh zadevah zavračajo odgovornost za nastalo škodo.