Popoviča je strah odvetnice

Nino Zidar Klemenčič je zmotila primerjava z mafijo.

Objavljeno
28. maj 2014 15.16
Posodobljeno
29. maj 2014 09.00
uho/popovic
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Da je besede Nine Zidar Klemenčič razumel kot »reket«, češ da ga bo v zameno za 15.000 evrov na mesec varovala pred njeno organizacijo ter da bi se z njeno pomočjo in s pomočjo njenega moža končali tudi problemi s »Kresalko«, je del izjav, ki so na zatožno spravile koprskega župana Borisa Popoviča.

Boris Popovič bi zaradi svojih besed spet moral priti na ljubljansko okrožno sodišče, tokrat zaradi izjav o odvetnici Nini Zidar Klemenčič, ki jih je 22. oktobra lani izrekel v oddaji Studio 5 na Net TV.

Odvetnico so zmotile primerjave z mafijo, zaradi katerih je morala kolegom odvetnikom pa tudi prijateljem in celo šoloobveznima hčerama pojasnjevati, da besede koprskega župana niso resnične, je med drugim zapisala v zasebni tožbi. Po njenem je Popoviča vodil direktni naklep škodovati njenemu ugledu in časti. A Popoviča na sodišče včeraj ni bilo. Poslal je zdravniško opravičilo, ki pa je po besedah sodnice Špele Koleta pomanjkljivo in ga je razumela kot zavlačevanje postopka. Prvi narok je namreč že prestavila na včerajšnji dan, potem ko je najprej za preložitev zaradi obveznosti prosil Popovičev zagovornik (kar je zavrnila), nato je Popovič sporočil, da na vabilo odhaja na obisk k predsedniku Rebuplike Srbske. Sodnica je tudi zavrgla zahtevo za svojo izločitev, ki jo je, ker ni preložila naroka, vložil zagovornik, saj to ne more biti razlog za izločitev sodnika. Popovič bo na sodišče spet vabljen 19. junija.

Koprski župan je v oddaji govoril o tem, da mu je Nina Zidar Klemenčič na lep način povedala, da bi bilo zelo dobro sodelovanje z njo, ker ima dobre zveze na vseh področjih, kar bi lahko koristilo njemu in občini. Uredila bi tudi probleme s »policajko«, torej s Katarino Kresal. Igor Jurij Pogačar naj bi mu nato prinesel njeno ponudbo za 15.000 evrov neto mesečnega pavšala, plačati bi moral še davek. Povedal je, da je to razumel, kot da bo v zameno za plačilo njen mož marsikaj uredil, kar je doživljal kot »čisti reket«, da jih bo ona zdaj varovala pred njeno organizacijo. To je po njegovem enako, kot kadar mišičnjaki brez vratov pridejo v lokal povedat, da ga bodo varovali, zaradi česar ga je bilo strah.

Nina Zidar Klemenčič je prepričana, da je hotel Popovič tako izvajati pritisk nanjo in njenega moža Gorana Klemenčiča, nekdanjega predsednika KPK, ki je zoper Popoviča vodila postopke. Tudi Popovičev svetovalec za odnose z javnostjo Sebastjan Jeretič je na twitterju zapisal, da »mu je zdaj počil film, ker ga je njen mož začel preganjati kljub temu, da je davkarija prečesala čisto vse in ugotovila, da je čist«.

Kot je med drugim zapisala v tožbi, je Mestni občini Koper zaradi prejšnjega sodelovanja predlagala podpis pogodbe, a ne mesečni pavšal, temveč plačilo po opravljenem delu. Zaradi tega sta bila tudi dva sestanka, na katerih pa nikoli ni izrekla spornih besed, prav tako ni dala ponudbe za sodelovanje in pavšalno plačilo 15 tisočakov.