Posavska prometnika oprana krivde

Sodišče je odločilo, da policista Gorazd Kostevc in Jernej Žvar od prekrškarja nista prejela podkupnine.

Objavljeno
21. februar 2013 14.10
Posodobljeno
22. februar 2013 05.00
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Krško – »Čudovito, vedel sem, da bo tako, drugače ne more biti,« je po izreku oprostilne sodbe vzkliknil Marjan Černe, zagovornik obtoženega Gorazda Kostevca. Državna tožilka je tako zanj kot za soobtoženega Jerneja Žvara predlagala enoletno pogojno zaporno kazen za preizkusno dobo treh let.

Krška policista, ki sta bila lani že pogojno obsojena, saj sta popravljala plačilne naloge in v svoj žep pospravljala globe, ki sta jih zaračunala tujcem, sta se tokrat znašla na sodišču zaradi domnevnega prejemanja podkupnine, obtožnica pa jima je očitala še, da sta izkoristila resnični ali domnevni vpliv, saj naj bi posredovala pri kolegih, da prekrškarja, ki jima je da dal podkupnino, ne bodo ustavljali.

Kostevc in Žvar, ki je bil v tistem obdobju sindikalni poverjenik, sta namreč od stalnega prekrškarja Jožefa Bana zahtevala tristo evrov za sindikalni piknik. V zameno za to naj bi pri kolegih posredovala, da ga ne bi ustavljali. Zgodba se je začela razpletati, ko so Bana ustavili policisti in ga hoteli oglobiti, on pa jim je rekel, naj ga nehajo zajebavati, saj je že plačal policistoma, da bo varen pred njimi.

Najprej podal ovadbo, nato pa jo preklical

Ban je policista ovadil, po besedah policista, ki je opravil razgovor z njim, pa je rekel, »da se je končno našel nekdo, ki bo zjebal policijo, saj mora kar naprej nekaj plačevati«. Izrazil pa je tudi bojazen, kaj bo, če bosta policista izvedela, da ju je ovadil on. Pozneje je Senovčan ovadbo preklical, na sodišču pa povedal, da je policistu zgolj posodil dvesto evrov.

Po besedah ene od prič se je Ban bal pričati na sodišču, slišati je bilo celo, da sta ga domnevno omenjena policista pretepla. Državna tožilka Breznikova je ugotavljala, da je Ban na sodišču v zadevah, ki niso bile obremenilne za policista, govoril resnico, v obremenilnih zadevah pa se je izmotaval in sprevračal dejstva ali pa ni odgovarjal.

Najmanj štirje policisti, ki so imeli pozneje opraviti z Banom, so povedali isto zgodbo: da jim je Ban dejal, da je že plačal v zameno za »varnost na cesti« in naj ga pustijo pri miru. Obtožena sta trdila, da sta nedolžna in da je vso to gonjo proti njima sprožilo vodstvo policijske postaje v Krškem. Odvetnik Marjan Černe pa: »Policisti so Bana prisilili, da je podal ovadbo, skoraj so mu naročili taksi, da se pelje na tožilstvo.«

Oproščena zaradi pomanjkanja dokazov

Še pred iztekom sojenja je državna tožilka Sonja Breznik umaknila tisti del obtožbe, ki pravi, da sta policista domnevno s prejetjem podkupnine vplivala na sodelavce, da prekrškarja ne bi ustavljali. Je pa vztrajala pri obtožbi, da sta policista Žvar in Kostevc prejela podkupnino oziroma prispevek za sindikalni piknik.

Čeprav je na sojenju Ban spreminjal izjave in mu ni bilo povsem verjeti, se je tožilka oprla na izjave, ki jih je ob ovadbi policistu dal Ban, ta je povedal, kje in kdaj se je dobil s policistoma ter kje in kdaj je izročil denar, ter na izjave policistov, ki so pozneje ustavljali prekrškarja in izvedeli o tem, da je plačal za varnost pred policijo.

Sodnica Marija Breznik je ugotovila, da je Jožef Ban, ki je bil kronska priča, neverodostojna priča in je zaradi pomanjkanja dokazov policista Kostevca in Žvara oprostila obtožb. Tožilka si je vzela osemdnevni rok za razmislek o pritožbi, stroške sojenja pa bodo plačali davkoplačevalci.