Franc Rode in Dejan Karba brez poravnave

Kardinal Franc Rode toži Delo in Karbo za 30.000 evrov in opravičilo zaradi pisanja o domnevnem očetovstvu.

Objavljeno
02. april 2014 08.53
Posodobljeno
02. april 2014 08.53
sodisče
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Poskus poravnave med kardinalom Francem Rodetom ter Delom in novinarjem Dejanom Karbo ni bil uspešen, saj obe strani ne odstopata od svojih stališč. Kardinal Rode v zasebni tožbi od Dela in Karbe zahteva opravičilo, umik izjav in 30.000 evrov odškodnine za hude duševne bolečine.

Po več kot uro dolgem poskusu poravnave, na kateri kardinal Rode ni bil navzoč in se je za včerajšnji izostanek opravičil, je sodišče povedalo, da tokrat niso bili uspešni, da pa so si nekatera vrata vendarle še pustili odprta.

Pooblaščenko Franca Rodeta, odvetnico Nino Zidar Klemenčič, je sodnica pozvala, naj utemelji tožbeni zahtevek, namreč 30.000 evrov. Povedala je, da je javnost po objavi člankov razpravljala o Rodetovi najintimnejši sferi zasebnosti. Rode se je najmanj tri mesece po objavah počutil nemočnega in ranljivega. Trpel je hude duševne bolečine, okolici pa je moral venomer pojasnjevati okoliščine iz svoje zasebnosti. Duševne bolečine so se kazale tudi v občutku izčrpanosti in tesnobe.

Zaznamovan s senco dvoma

Tudi po opravljeni analizi DNK se je moral iz dneva v dan ukvarjati s pomisleki o verodostojnosti analize in še danes občuti, da je javnost skeptična do analize DNK. S tem pa se počuti tudi nemočnega, da bi dokončno lahko opral svoje ime in si povrnil dostojanstvo. »Za vedno je zaznamovan s senco dvoma, ali je v resnici oče Petra Stelzerja ali ne,« je Rodetova odvetnica še dejala na sodišču, prepričana, da bo ta del kardinalove zasebnosti za vedno ostal del javnih razprav. Kako se je Rode počutil po objavi člankov, bo lahko izpovedal tudi njegov tajnik Matej Pavlič, je dodala Zidar Klemenčičeva. Pooblaščenec Dejana Karbe, odvetnik Stojan Zdolšek, se je na njeno utemeljitev zahtevane odškodnine odzval z vprašanjem, kako to, »da tako visok cerkveni dostojanstvenik, ki je zaprisežen Bogu in usmerjen v onostransko večno življenje, trpi tako posvetne duševne bolečine«.

Podpisana izjava Tanje Brede

Zdolšek je ob tem predal sodišču drugo pripravljalno vlogo z obsežno dokumentacijo, dokazi in izjavami prič, pri tem pa posebno poudaril podpisano izjavo Tanje Brede Stelzer, ki jo je ta napisala lani in v kateri svojega sorodnika prosi za pravno pomoč in zaščito. Stelzerjeva je v izjavi zapisala, da je v svoji mladosti »imela razmerje z duhovnikom Rodetom, ki je močno zaznamovalo njeno nadaljnje življenje, želim pa, da resnica najde pot in da bo pravici zadoščeno«. Odvetnica Zidar Klemenčičeva je to izjavo relativizirala, rekoč, da je podpis v tej izjavi težko čitljiv, izjava pa nima nikakršne verifikacije, ki bi dokazovala, da jo je dejansko napisala Stelzerjeva.

Karba pravi, da ima čisto vest

»V svojem imenu in v imenu Dela lahko povem, da ne bomo odstopili niti za milimeter. Pisali smo resnico in naj se to izkaže.« Dodal je, da ima tudi z novinarskega vidika povsem čisto vest, saj je pred objavo članka preveril vse strani zgodbe.

»Novinar Karba s svojim ravnanjem kaže na popolno neresnost in nerazumevanje teže besed, ki jih izreka,« pa je povedala odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Način poročanja »brez resnih preverjanj vaških govoric in z golim prenašanjem teh govoric, ki so se pozneje pokazale za v celoti neresnične, je v nasprotju z osnovnimi zahtevami novinarske skrbnosti«.

Zasebna tožba Franca Rodeta

Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit, zdaj kardinal Franc Rode novinarja Dejana Karbo preganja zaradi opravljanja in raznašanja neresničnih trditev iz zasebnega življenja. Karba je to domnevno storil avgusta 2012 s člankom v časopisu Delo, v katerem je zapisal, da je bil Rode leta 1969 intimen s Tanjo Bredo, ta pa je leto pozneje v Nemčiji rodila sina Petra Stelzerja. Rode je navedbe zanikal, s Stelzerjem pa se je strinjal, da opravita preizkus očetovstva s testom DNK. Izid testa je na začetku oktobra 2012 pokazal, da med Stelzerjem in Rodetom ni sorodstvene povezave.

Pravda se bo nadaljevala v začetku junija, ko bo sodišče zaslišalo Rodeta in Karbo, napovedano pa je tudi zaslišanje nekaterih prič.