Poskus uboja: pred sodnico odslovil zagovornika

Janez Pušnik je domnevno poskušal zadaviti partnerko. Določili mu bodo novega zagovornika.

Objavljeno
15. januar 2017 21.25
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – Čeprav bi se 57-letni Janez Pušnik, ki mu obtožba očita poskus umora svoje nekdanje partnerke Jožice Keršič, na predobravnavnem naroku moral izreči samo o svoji (ne)krivdi, se je vse skupaj sprevrglo v farso. Bistričan je pred sodnico odpovedal pooblastilo odvetnika, in dokler mu ne bo po uradni dolžnosti izbran nov, se proces ne bo premaknil z mrtve točke.

Mariborski odvetnik Uroš Tomažič kar ni mogel verjeti, ko ga je na hodniku pred sodno dvorano verbalno napadla njegova stranka, ki naj bi jo zastopal v procesu. Že pred tem se je možakar, doma iz Slovenske Bistrice, lotil obeh pravosodnih policistov, ki sta ga pripeljala iz mariborskega zapora, kjer ima Janez Pušnik že od septembra »začasno prebivališče«. Bes, ki ga je stresal nad odvetnikom, je bil, sodeč iz glasnega pogovora, povezan z Radovanom Stošićem. Gre za drugega zapornika, s katerim si Pušnik deli jetniško celico v mariborskem zaporu.

Podobna zgodba se je nadaljevala pred sodnico Andrejo Lukeš. Še preden je tožilka Aleksandra Kolarič lahko predstavila ponudbo za primer morebitnega priznanja krivde, je besedo prevzel zagovornik obtoženega, odvetnik Uroš Tomažič: »Sodišče prosim za preložitev, da se obtoženemu postavi nov zagovornik. Zunaj na hodniku mi je obtoženi očital, da smo vsi podkupljeni in da je ponudba tožilstva previsoka. Med mano in stranko ni več zaupanja.« Da želi zamenjati svojega obrambnega moža, je invalidski upokojenec ponovil tudi sodnici Andreji Lukeš.

»Nimam težav z odvetnikom, ampak imam občutek, da ne ureja tako stvari, kot bi moral. Vidim, da tako ne gre naprej. Zapornik, s katerim sva skupaj s sobi, je za enako stvar dobil vsega dve leti zapora. Želim, da se mi bo pravično sodilo,« je poudarjal Janez Pušnik. Na sodničino pojasnilo, da mu ne bo sodil ne odvetnik ne tožilstvo, pa je možakar, ki je bil poročen, a je menda zagrenil življenje tudi svoji nekdanji ženi, odgovoril: »Potem pa tožilstvo zamenjajte.«

Neuradno, a iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da je Janez Pušnik vsega nekaj minut pred svojim sojenjem izvedel, da so na sojenju Radovanu Stošiću prisodili vsega tri leta zapora, v njegovem primeru pa so menda pogovori potekali o petnajstih letih zapora in še nekaj mesecih.

Sodnica je predobravnavni narok preložila na začetek februarja. Takrat bodo znane tudi podrobnosti okrog poskusa umora Jožice Keršič. Ta se je z Janezom Pušnikom zapletla po smrti moža Pavleta, nekdanjega odličnega slovenskega kolesarja. Ženica iz Ogljenšaka, majhnega zaselka pri Zgornji Polskavi, pa ni vedela, da se bo veza končala menda zaradi izkoriščevalskega odnosa obtoženega. Ko je Keršičeva spoznala, da jo ljubljeni moški samo izkorišča, se je odločila zvezo prekiniti. A začel se je teror, najprej z SMS-sporočili, pred tragičnim dogodkom pa je menda Janez Pušnik celo poskušal vlomiti v hišo Jožice Keršič v Ogljenšaku. Posredovali so policisti, a vlomilca niso prijeli, čeprav so domnevno vedeli, kdo je storilec.

Bilo je 11. septembra lani, ko je Janez Pušnik našel Jožico na dvorišču za gostilno Golob v Bukovcu, majhnem zaselku pri Polskavi. Pušnik jo je menda napadel, Jožica pa se je branila s kričanjem. To je slišal tudi lastnik gostilne Dominik Golob in pritekel pogledat, kaj se dogaja. Videl je le možakarja, oblečena v motoristično opremo, ki je ležal na ženski in jo z obema rokama stiskal za vrat. Le s težavo in s pomočjo gostilničarjeve hčere je napadalec po nekaj minutah prenehal in jo popihal na motorju. Policisti so Pušnika iskali tako na njegovem prebivališču, a ga niso našli. Ko se je zanka okrog njegovega vratu začela zategovati, se je Pušnik zlomil in se sam javil policistom. Kdo bo njegov novi zagovornik, ni znano, a prav zagotovo bo prihajal s seznama zagovornikom, postavljenih po uradni dolžnosti.