Poskusil posiliti dve ženski

Martina C. so sprva sumili štirih spolnih napadov.

Objavljeno
18. maj 2014 22.11
Slovenija.Ljubljana.09.02.2012 .Foto:Matej Druznik/DELO
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Koliko časa bo domnevni posiljevalec Martin C. prebil za zapahi oziroma bo priprt za domačimi stenami, je zdaj odvisno od višjih sodnikov, ki so na seji razpravljali, ali sta dve leti zapora za poskus posilstva dveh starejših žensk primerna kazen.

Kot je običaj pri spolnih deliktih, je tudi sodni postopek proti 33-letnemu Ljubljančanu Martinu C. na okrožnem sodišču potekal za zaprtimi vrati, nič drugače ni bilo na višjem sodišču. Kakšno usodo mu bodo namenili drugostopenjski sodniki, bo obtoženi izvedel predvidoma v mesecu dni.

Prebivalce Ljubljane je pred dobrim letom razburila novica o spolnih napadih na štiri ženske, ki so se zvrstili konec predlanskega leta oziroma aprila lani. Kriminalisti so vsem prišli do dna, izkazalo pa se je, da spolnega napada na mlajše dekle pri Gospodarskem razstavišču nima na vesti 33-letnik iz Ljubljane, čeprav je oškodovanka na policiji s prstom pokazala prav na njegovo fotografijo. Analiza DNK ga je namreč izključila kot osumljenca. Za ta surovi zločin so prišli na sled 28-letnemu Dejanu B. iz okolice Litije, ki je v hramu pravice dejanje priznal in jo odnesel s tremi leti in pol zapora.

Martin C. se je zagovarjal zaradi treh poskusov posilstva, njegov zagovornik pa je med drugim vztrajal, da ga je k temu spodbudil tudi alkohol, zaradi česar se ni bil sposoben brzdati.

Tožilstvo mu očita, da je dva poskusa posilstva zagrešil 2. decembra predlanskim v jutranjih urah v Reboljevi ulici za Bežigradom, kjer je napadel starejši ženski. Ko je prvi žrtvi že strgal hlačne nogavice in spodnjice ter z roko segel v intimne predele, sta ga pregnala mimoidoča. Le nekaj ulic stran, na Hubadovi, se je še bolj grobo lotil druge nemočne ženske.

Čeprav ji je napadalec prizadejal hude poškodbe, je tudi njo pred še hujšim rešila ena od stanovalk, ki je opazila nenavadno dogajanje ter zavpila, da bo poklicala policijo, česar se je napadalec ustrašil in pobegnil. Ko so mu preiskovalci prišli na sled, so po njihovi oceni našli dovolj dokazov za sum, da je nekaj podobnega poskusil že nekaj dni prej. Konec novembra 2012 so namreč obravnavali spolni napad na mlajše dekle v središču mesta. Napadalec je dekletu menda nekaj časa sledil in jo v hostlu presenetil z odpetimi hlačami. Strgal ji je pajkice in spodnjice ter jo otipaval. Ko je slišal, da nekdo odklepa vrata, je zbežal.

V sodnem postopku je tožilstvu uspelo dokazati le poskus posilstva dveh starejših žensk, za spolni napad v hostlu pa ni bilo dovolj dokazov. Sodni izvedenec antropometrične stroke je na podlagi posnetka nadzorne kamere s prizorišča dogajanja ugotovil, da je bil tamkajšnji napadalec vsaj za pet centimetrov višji od obtoženega in ima tudi drugačen nos.

Martin C. je bil obsojen na dve leti zapora, pri čemer so mu kot olajševalno okoliščino šteli, da je bil popolnoma pijan in bistveno zmanjšano prišteven. O primernosti kazni zdaj odločajo višji sodniki. Obtoženi je sicer že več mesecev ždel v hišnem priporu ali priporu, zdaj pa je na prestajanju zaporne kazni.