Poslancu Vebru se županu Prebiliču ne bo treba opravičiti

Kazenski pregon ustavljen, sporne so bile izjave o koruptivnosti pri obnovi pogorele osnovne šole.

Objavljeno
25. januar 2017 17.59
Na sliki kočevski župan Vladimir Prebilič. Občina Kočevje je nekdanji vojaški objekt K-35 v Škrilju namenila turizmu, 11. januar 2017 [Kočevje,Škrilje,bunkerji,vojska,vojaški objekti,turizem,Vladimir Prebilič,portreti]
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Ljubljana, Kočevje – Ker dokazov o žaljivi obdolžitvi ni, je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča ustavila pregon zoper poslanca Janka Vebra. Ta je potekal na zahtevo zdajšnjega kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, ker naj bi ga Veber na televiziji pred skoraj štirimi leti razžalil, saj je lokalno oblast obtožil koruptivnosti pri obnovi šole v Stari Cerkvi.

Zgodba ima že kar dolgo brado in za njeno razumevanje se je treba vrniti v začetek oktobra leta 2013, ko je na prvem programu RTV Slovenija ob 19.30 uri v oddaji Slovenska kronika potekal novinarski prispevek o obnovi pogorele osnovne šole v Stari Cerkvi. Takrat je novinarka povzela dogajanje okrog te naložbe, ki se je iz prvotnih 1,3 milijona evrov povečala na 2,6 milijona evrov. Podražitev je takratni predsednik državnega zbora in občinski svetnik Janko Veber komentiral z besedami, da »očitno želijo za svoje prijatelje 1,3 milijona evrov dodatnega denarja«. Novinarka pa je to podkrepila z besedami, da opozicija župana obtožuje korupcije. S to trditvijo je Veber domnevno škodoval Prebiličevi časti in dobremu imenu, zato se je župan odločil pravico poiskati na sodišču. Pred tem ga je še poklical in prosil za preklic izjave, česar pa Veber ni želel storiti, in je zato vztrajal pri kazenskem pregonu. Toda po končani preiskavi je pristojna državna tožilka odstopila od kazenskega pregona zoper Vebra, ker da ni dokazov o očitanem kaznivem dejanju. O tem je bil obveščen Prebilič in hkrati tudi poučen, da ima pravico sam prevzeti pregon, česar v predpisanem roku ni storil. Ker je bila preiskava ustavljena, bodo vsi stroški kazenskega postopka bremenili državni proračun.

Zmanjkalo sape za nadaljevanje pregona

Po Vebrovem prepričanju Prebilič s pregonom zoper njega ni želel nadaljevati zato, ker je bil takrat, ko so bile izrečene njegove besede, predvolilni čas, s čimer si je Prebilič želel samo dvigniti popularnost. Pravi, da ko je prejel obvestilo odvetniške družbe, naj privoli v poravnavo in se tako izogne tožbi, tega ni hotel storiti. »Pozneje sem v preiskovalnem postopku predložil določene dokaze, ki jasno utemeljujejo, kaj je s prijatelji. Prebilič je pred volitvami leta 2010, ko sem bil kandidat za župana tudi jaz, v drugem krogu volitev izdal listič, na katerem so ga podprli direktorji podjetij z imenom in priimkom. In ko pogledamo te volilne lističe ter potem, kdo je projektiral in gradil šolo v Stari Cerkvi, ta podjetja sovpadajo s temi predvolilnimi lističi,« je včeraj za Delo povedal Veber in dodal, da je Prebilič z njim že večkrat besedno obračunaval in ga obtoževal, nazadnje naj bi se to zgodilo pred nedavnim v občinskem glasilu.

Na vprašanje, zakaj pregona ni nadaljeval, je Prebilič povedal, da je preutrujen, da bi se s temi zadevami še naprej ukvarjal, ker da energijo hrani za pametnejše stvari. Ocenil je tudi, da bi celotna zadeva Vebru služila kot brezplačen piar, »saj politično nima nobene prave perspektive več«. »Sem pa razočaran nad sodiščem. Če sediš v državnem zboru očitno lahko rečeš marsikaj in se ti ne zgodi popolnoma nič, in to ni dobro,« je potarnal Prebilič in dodal, da je v politiki kredibilnost človeka najpomembnejša. Da se je naložba v šolo podražila za sto odstotkov, je razlog v tem, da so obnovili in energetsko sanirali tudi objekt, ki v požaru ni zgorel, ter uredili med drugim tudi ogrevanje v vrtcu Mojca. Prebilič je ovrgel Vebrove trditve o nepravilnostih pri gradnji šole, saj je dobršen del denarja za naložbo prispevalo šolsko ministrstvo, ki ga na občini niti videli niso, da bi ga lahko zlorabili.