Poslanec Marinič obsojen na pet mesecev pogojne kazni

Poslanec SDS Branko Marinič je obsojen zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin.

Objavljeno
19. april 2012 15.37
Posodobljeno
19. april 2012 15.37
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Kranj - Poslanec SDS Branko Marinič je danes na okrajnem sodišču trdil, da je na fakulteti za organizacijske vede sam opravil izpit iz nemščine, a sodnice Žive Zaplotnik ni prepričal. Prisodila mu je pet mesecev pogojne kazni. Predsednik DZ Gregor Virant ga je pozval k odstopu.

Skoraj eno uro je poslanec Branko Marinič pojasnjeval nenavadno dogajanje pri izpitu iz nemščine. Dejal je, da je 13. aprila 2005 opravil pisni del izpita. Ko mu je okrožna državna tožilka Renata Vodnjov pokazala sporno izpitno polo, je dejal: »Ob hitrem pogledu bi morda rekel, da je to moja pisava, a to ni moja pola.« Da pisava na sporni izpitni poli ni Mariničeva, je včeraj potrdil tudi sodni izvedenec za grafologijo.

Pisnemu delu izpita je sledil še ustni. Marinič je povedal, da je takrat profesorica zelo natančno pregledovala indeks in nekatere druge dokumente. Omenila pa mu je tudi anonimko z namigi na nepravilnosti pri opravljanju poslančevega izpita iz nemščine: »Tak izpit se mi ni zdel običajen. Profesorico sem vprašal, ali je to ustni del izpita ali neke vrste zasliševanje.«

V zagovoru je poslanec poudaril še vlogo Draga Kosa. V spor sta se zapletla leta 2008, ko je bil, tako je zatrdil Marinič, sam predsednik parlamentarne komisije o preprečevanju korupcije. Ta se je lotila sprememb statuta protikorupcijske komisije, na čelu katere je bil takrat Drago Kos. In ravno Kosova komisija je leta 2009 sprožila preiskavo o njegovem opravljanju izpita iz nemščine, je včeraj poudaril Marinič.

Medtem ko je tožilka Renata Vodnjov pričakovala pogojno kazen, je Mariničev zagovornik Stanislav Klemenčič upal na oprostilno sodbo.

V zaključnem govoru se je vprašal, zakaj nikoli niso ugotovili, kdo je neznanec, ki je opravljal izpit iz nemščine. Odvetnik je tudi podvomil o verodostojnosti profesorice Marjete Ekar - ta je danes zatrdila, da se je danes na sodišču prvič srečala iz oči v oči z Mariničem - pri čemer je poudaril, da je bil njen mož (Fran Ekar, nekdanji politik LDS) »aktivni politik nasprotne politične strani«.

Po dogajanju na kranjski fakulteti se je Marinič odločil, da knjige za nekaj časa odloži v kot. Danes je dejal, da bo študij, če mu bo zdravje še dobro služilo, nadaljeval, ko se bo umaknil iz politike.