Povzročitelju nesreče enomesečni pripor

Deana Stanka, ki je do smrti zbil 19-letni peški, so prometni policisti obravnavali velikokrat.

Objavljeno
10. maj 2013 17.09
tlo/nesreca
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Dean Stanko, povzročitelj ponedeljkove tragične prometne nesreče, v kateri sta umrli 19-letni peški, je od včeraj popoldne za rešetkami ljubljanskega pripora. Sodišče mu je enomesečno bivanje za rešetkami odredilo zaradi ponovitvene nevarnosti.

Kot je znano, se je huda nesreča zgodila v ponedeljek ob 20.30 na Slovenčevi ulici v Ljubljani, ko je 35-letni Ljubljančan z neregistriranim osebnim vozilom alfa romeo 156, ki jo je predelal oziroma sestavil iz dveh avtomobilov, na prehodu za pešce zbil dekleti, 19-letni Mio Straus in Klaro Casagrande, ki sta z njegove leve strani pravilno prečkali cesto na prehodu za pešce. Voznik je odpeljal naprej, ne da bi ustavil in jima pomagal.

Deset minut kasneje se je vrnil po registrsko tablico, ki je odpadla z avta, a so ga očividci nesreče zadržali do prihoda policistov. Dekleti sta zaradi hudih poškodb v kliničnem centru umrli nekaj ur kasneje.

Policisti so Stanku včeraj popoldne odvzeli prostost in ga nato s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu (zagrožena je kazen od enega do 12 let zapora) in zapustitve poškodovanca po prometni nesreči brez pomoči pripeljali k dežurni preiskovalni sodnici ljubljanskega okrožnega sodišča. Ta je po zaslišanju zanj odredila enomesečni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, so nam potrdili na sodišču, saj je očitno presodila, da je odreditev pripora nujna za zagotovitev varnosti ljudi.

Po naših podatkih je Stanko večkratni kršitelj cestnoprometnih predpisov. Čeprav mu je bil menda izrečen ukrep prepovedi vožnje motornega vozila oziroma ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, je redno sedal za volan.

Policisti so ga po naših podatkih v tem času obravnavali zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja, prehitre vožnje in vožnje pod vplivom alkohola, vožnje neregistriranega vozila, vožnje skozi rdečo luč na semaforju, ... Na seznamu »grehov« so menda tudi prekrški in kazniva dejanja z elementi nasilja.

Doslej sankcije niso zalegle

Domnevanje policistov, da je tudi v ponedeljek zvečer vozil predrzno in brezobzirno ter z neprilagojeno hitrostjo, potrjuje podatek, da sta dekleti po silovitem trčenju obležali na pločniku ob levem robu vozišča kar 18 oziroma 25 metrov stran od prehoda za pešce, nedvomno pa bo o tem svoje v nadaljevanju postopka povedal izvedenec.

Preizkus alkoholiziranosti, ki so ga po nesreči odredili Ljubljančanu, je po naših podatkih pokazal 0,63 promila alkohola v izdihanem zraku oziroma 0,48 grama alkohola v krvi na kilogram telesne teže, poleg alkohola pa so mu v krvi in v urinu menda odkrili navzočnost prepovedanih drog – THC in kokaina. Vse to in tudi njegovo ravnanje po nesreči je bržkone prispevalo k odločitvi preiskovalne sodnice, da je zanj odredila pripor, saj nobena dosedanja sankcija očitno ni zalegla.

»Po dejanju, ki ga je storil, je edino pravo mesto zanj tam, kjer je. Očitno Slovenija ima dobre zakone, ki jih je treba striktno izvajati v primerih, kadar sta ogroženi naše življenje in zdravje. V tem primeru je to zagotovo bilo,« pri tem meni direktor Zavoda Varna pot Robert Štaba, kjer poglavitni razlog za tragično nesrečo vidijo v poslabšanju zakonodaje s področja prometne varnosti.

Svojci, prijatelji in znanci so se od Mie Straus in Klare Casagrande poslovili danes popoldne na ljubljanskih Žalah.