Povzročitelju nesreče grozi več let zapora

Ljubljančanu Deanu Stanku tožilstvo očita nevarno vožnjo in zapustitev poškodovanca v prometni nesreči.

Objavljeno
31. julij 2013 16.32
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Nevarna vožnja v cestnem prometu, ki se je končala s smrtjo, in zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči sta kaznivi dejanji, ki jih v obtožnici ljubljansko državno tožilstvo očita Deanu Stanku, ki je na začetku maja na Slovenčevi ulici v Ljubljani do smrti zbil dve 19-letnici.

Slovenijo je novica o hudi prometni nesreči pretresla v ponedeljek, 6. maja, zvečer. Takrat je bilo znano le, da je neznanec ob 20.30 na prehodu za pešce na Slovenčevi ulici zbil dve dekleti, ki so ju huje ranjeni odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center, in odpeljal naprej. Mia in Klara, tesni prijateljici, sta po nekaj urah izgubili bitko za življenje. Mia je v kliničnem centru umrla v torek okrog četrte ure zjutraj, okoli enajste ure dopoldne pa še Klara.

Seznam prekrškov se kar ne neha

Kmalu so v javnost prišle podrobnosti tragične nesreče. Izvedelo se je, da je 35-letni Dean Stanko iz Ljubljane po silovitem trčenju brez slabe vesti odpeljal, nekaj ulic stran parkiral močno poškodovano alfo romeo 156 in se vrnil. Vendar le zato, da bi prikril sledi svojega dejanja, saj je hotel s kraja tragedije odnesti odpadlo registrsko tablico. Načrte so mu prekrižali občani, ki so ga pridržali do prihoda mož v modrem.

Domneve policistov, da je v ponedeljek zvečer vozil predrzno in brezobzirno ter z neprilagojeno hitrostjo, potrjuje podatek, da sta dekleti po silovitem trčenju obležali na pločniku ob levem robu vozišča kar 18 oziroma 25 metrov stran od prehoda za pešce, skoraj gotovo pa bo o tem svoje v nadaljevanju postopka povedal sodni izvedenec prometne stroke. Da je bilo trčenje res silovito, pove tudi dejstvo, da je bila alfa po naših podatkih precej razbita, koščke vetrobranskega stekla pa so našli tudi v laseh povzročitelja nesreče.

Seznam kršitev Ljubljančana pa se pri pretežki nogi nikakor ne konča. Stanko je namreč redno kršil cestnoprometne predpise. Čeprav mu je bil izrečen ukrep prepovedi vožnje motornega vozila oziroma ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, se je na to menda povsem požvižgal in redno sedal za volan.

Policisti so ga po naših podatkih v tem času obravnavali zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja, prehitre vožnje in vožnje pod vplivom alkohola, vožnje neregistriranega vozila, vožnje skozi rdečo luč na semaforju ... Na seznamu grehov so menda tudi prekrški in kazniva dejanja z elementi nasilja.

Na sojenje čaka v priporu

Po nesreči je alkotest pokazal, da ima v krvi 0,63 promila alkohola, natančnejši podatek pa je dalo testiranje na inštitutu za sodno medicino, kjer so mu odvzeli telesne tekočine. Izkazalo se je, da je pred nesrečo užival alkohol, a količina v krvi ni bila nad zakonsko dovoljeno. V krvi je imel 0,48 promila alkohola, so pa našli še sledi marihuane in kokaina.

Serija prekrškov in tudi njegovo ravnanje po nesreči je najbrž pripomoglo k odločitvi preiskovalne sodnice, da je zanj odredila pripor, saj nobena dosedanja sankcija očitno ni zalegla. Podaljšanje pripora so na tožilstvu pred tednom dni predlagali tudi po vloženi obtožnici.

Javnost je bila sicer najprej zgrožena, zakaj se pobegli povzročitelj nesreče ni takoj znašel za zapahi, a je policija takrat pojasnila, da je v takšnih primerih nemočna. Preden s kazensko ovadbo nekoga pospremijo do preiskovalnega sodnika, morajo imeti trdne dokaze, da je osumljenec res sedel za volanom. To pa je treba v primerih pobega dokazati s forenzičnimi preiskavami.

Deanu Stanku, če mu bo krivda dokaza, zdaj grozi večletna zaporna kazen. Kazenski zakonik za nevarno vožnja v cestnem prometu, ki se je končala s smrtjo ene ali več oseb, predvideva zapor od enega do 12 let in prepoved vožnje motornega vozila. Po prvi točki kaznivega dejanja zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči pa je predvidena zaporna kazen do enega leta.