Pozabljen in svoboden

Američan ni nikoli odslužil 13-letne zaporne kazni, saj zaradi birokratske napake nikoli ni prejel odredbe za prestajanje kazni.

Objavljeno
06. maj 2014 19.26
Prison No Show
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Jefferson City - Neučinkovita birokracija je pogostokrat razlog za nezadovoljstvo in bes, za 37-letnega Cornealiousa »Mika« Andersona pa je bila verjetno eno največjih daril v življenju. Zaradi birokratske napake - nikoli namreč ni dobil odredbe za prestajanje kazni, kljub temu da je menda večkrat opomnil pristojne - namreč ni odslužil 13 letne zaporne kazni, ki so mu jo prisodili zaradi ropa restavracije s hitro prehrano.

Da obsojenega ni za rešetkami, so ugotovili šele julija lani, tik pred iztekom izrečene zaporne kazni, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Ko so spoznali napako, so ga aretirali, a je v ponedeljek po zgolj 10 minutah obravnave sodno dvorano zapustil kot svoboden človek. »Verjamem, da zaporna kazen ne bi služila nobenemu namenu. Po nepotrebnem bi trošili davkoplačevalski denar in kaznovali dobrega človeka,« je pojasnil sodnik Terry Brown. Na strani obsojenega so bili skorajda vsi v sodni dvorani, tudi tožilec Michael Spillane je sodišče pred razsodbo opomnil, naj ne pozabi na posledice, ki bi jih imela zaporna kazen za njegovo družino. Andersona in njegove najbližje so v sodni dvorani preplavila čustva: »Bil sem mlad in naredil sem nekaj, o čemer nočem niti govoriti. Tisto nisem bil jaz. Bilo je le nekaj, kar se ne bi smelo nikoli zgoditi«.

Anderson se po obsodbi ni skrival, čakal je na odredbo za prestajanje kazni in živel dalje; v 13 letih se je poročil, ločil, znova poročil. Vzgaja tri svoje otroke in pastorka, trenira nogometno ekipo, v kateri igra njegov sin, je lastnik gradbenega podjetja, kot prostovoljec deluje v domači cerkvi. Njegova zgodba je prejšnji mesec polnila strani časopisov povsod po državi, spletno peticijo, s katero so pozivali k njegovi osvoboditvi, je podpisalo več kot 35.000 ljudi. »To ni bil lahek primer. Nas je pa naučil, da je pravica lahko hitra in ostra, a je lahko tudi milostna,« je po poročanju AP povedal njegov odvetnik Patrick Megaro.