Požar med Obrovom in Golcem je lokaliziran

Gasilci nadzorujejo požarišče, začenjajo pa tudi z zalivanjem celotnega roba požarišča. Neuradno naj bi požar zanetil požigalec.

Objavljeno
11. avgust 2012 17.14
ITALY-FIRE
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Požar med Obrovom in Golcem je lokaliziran, je ob 14.30 sporočil vodja današnje akcije Blaž Turk z Zavoda za gasilsko in reševalno službo Sežana.

Gasilci nadzorujejo požarišče po vseh njegovih robovih, začenjajo pa tudi z zalivanjem celotnega roba požarišča, da ne bi ponovno zagorelo. Ta nevarnost je precejšnja, ker so tla humusna in pokrita s podrastjo.

Pri tem bo sodelovalo vseh 200 gasilcev, ki se skupaj s 50 gasilskimi vozili nahajajo na požarišču, že pa so začeli zbirati tudi ekipi za nočno dežurstvo in za jutrišnji dan, ki bosta nadaljevali z nadzorom požarišča.

Požar, ki se je začel včeraj pri Malih Ločah, burja pa ga je nato razpihala na drugo stran magistralne ceste Kozina-Starod na meji med občinama Ilirska Bistrica in Hrpelje Kozina proti Golcu je po ocenah delavcev zavoda za gozdove zajel približno 140 hektarov borovega gozda.

Stara cesta odprta

Staro cesto med Koprom in Kozino so medtem že odprli za promet, prav tako pa bodo verjetno kmalu odprli tudi druge ceste, je za STA povedal gasilski poveljnik obalno-kraške regije Darko Muhič.

Zaradi požara sta namreč na primorski avtocesti zaprta izvoza Kastelec v obe smeri, na cesti Kozina - Obrov pa pri Obrovu v občini Ilirska Bistrica promet poteka izmenično enosmerno.

Vzrok požara še iščejo

Požar naj bi bilo po nekaterih domnevah podtaknjen. Kot pravi Muhič, o razlogih za požar nimajo nobene uradne informacije. Na Policijski upravi Koper so STA povedali, da policisti na terenu še zbirajo obvestila in ugotavljajo vzroke požara.