Požar ob železnici Divača−Rodik pod nadzorom

Na Krasu so razglasili veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Objavljeno
04. avgust 2017 11.03
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Divača − Na območju požara ob železniški progi Divača−Kozina je ponoči ostalo na delu okoli 50 gasilcev. Požar je na nekaterih mestih še aktiven, v kratkem pa gasilci pričakujejo tudi prihod helikopterja in letala Slovenske vojske, je za STA povedal vodja intervencije Boris Budal. Požar bodo predvidoma dopoldne omejili oziroma lokalizirali.

Do popolne pogasitve bo sicer nato potrebnega še nekaj časa, je dodal Budal, sicer vršilec dolžnosti poveljnika Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana. Na terenu je trenutno okoli 90 gasilcev. Budala ne skrbi, da jim tega požara ne bi uspelo pogasiti, je pa opozoril na možnost nastanka novih požarov.

Na območju ob železniški progi Divača−Rodik sta včeraj popoldne zagorela grmovje in gozd, požar pa je zajel približno 40 hektarov veliko območje.

Na Krasu velika požarna ogroženost naravnega okolja

Uprava za zaščito in reševanje je danes razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju Krasa. Ta je razglašena na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba.

Na omenjenih območjih je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v navedenih občinah izvajala poostren nadzor, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.