Hotel Jezero bo deloma odprt že do konca tega meseca

Zagorelo je v mansardi objekta, kjer je bila večja klimatsko-prezračevalna naprava. Ocene škode še ni, bo pa velika.

Objavljeno
06. januar 2017 08.23
Požar hotel Jezero
Blaž Račič
Blaž Račič
Bohinjska Bistrica - Požar na Hotelu Jezeru so danes zjutraj pogasili, direktorica Polonca Noč pa napoveduje čimprejšnjo sanacijo hotela in upa, da bodo prve goste spet lahko sprejeli že konec tega meseca. Uničena sta bili zgornji dve nadstropji glavnega objekta hotela, sosednji objekt ni bil poškodovan.

V celoti je uničenih 15 sob v zgornjih dveh nadstropjih, zaradi velikih količin vode, s katero so gasilci zalili objekt, pa morajo hotel čimprej ogreti in posušiti, da voda ne bi začela zmrzovati, saj bi v nasprotnem primeru lahko nastala še večja škoda, je povedala Polonca Noč. Restavracija večje škode ni utrpela in bi lahko kmalu začela spet obratovati. Kolikšna škoda je nastala, še ni znano, bo pa velika.

Danes popoldne so gorenjski kriminalisti v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija končali ogled in ugotovili, da je zagorelo v mansardi objekta, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava, ogenj pa se je v požaru razširil še na druge prostore, ostrešje in stvari v objektu. Okoliščine ne kažejo, da bi bil požar posledica kaznivega dejanja, nastala pa je velika gmotna škoda na objektu in stvareh, je sporočil Bojan Kos, predstavnik kranjske policijske uprave.

Velik udarec za bohinjski turizem

Zaposleni bodo do ponovnega odprtja hotela sodelovali pri čiščenju in urejanju hotela in brez dela ne bodo ostali, je dejala Polonca Noč, čeprav je bil bohinjski župan Franc Kramar na novinarski konferenci precej bolj črnogled. Župan je sicer ponudil pomoč podjetju in 33 zaposlenim in se je za intervencijo, v kateri se ni poškodoval nihče, zahvalil vsem gasilskim in drugim reševalnim službam, ki so morali posredovati v težkih razmerah, ob močnem vetru in mrazu. Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, je povedal, da povprečno vsako leto v Hotelu Jezero naštejejo okoli 30.000 prenočitev, kar pomeni pet do šest odstotkov vseh prenočitev v Bohinju, kjer so jih lani sicer našteli skoraj pol milijona. Zdaj upa, da bo izpad zaradi sanacije čim krajši, hkrati je prepričan, da bodo turisti lahko možnosti za prenočevanje našli v katerih od drugih nastanitvenih objektih v Bohinju (v bohinjskih hotelih imajo skupaj tisoč ležišč, pri zasebnih ponudnikih še dva tisoč, skupaj z ležišči v kampih in počitniških domovih je v bohinjski občini pet tisoč ležišč).

Hotel Jezero je edini večji hotel ob jezeru (ima 157 ležišč), ki ni v lasti Zmaga Pačnika, in je edina svetla točka tik ob jezeru, pravi župan in dodaja, da je za bohinjski turizem hotel zelo pomemben, zato je požar za bohinjski turizem velik udarec. Kljub temu ga veseli, da je lastnik napovedal obnovo. Pogorišče si je ogledala tudi državna sekretarka z ministrstva za gospodarstvo Eva Štravs Podlogar, ki je ob tem povedala, da je za bohinjski turizem letošnja zima, ko ni snega, že sama po sebi težka, požar na Hotelu Jezero jo bo naredil še težjo. Za kakršnekoli obljube o pomoči države je še prezgodaj, je dejala Štravs Podlogarjeva in dodala, da bodo vrata na ministrstvu odprta.

Zelo zahtevno gašenje

V zahtevni gasilski akciji je sodelovalo več kot 200 gasilcev iz Bohinja in iz sosednjih občin ter poklicni gasilci z Jesenic in iz Kranja (z dvema avtolestvama). Iz hotela so najprej evakuirali 35 oseb. V hotelu so evidentirali 103 osebe, včeraj zvečer so pogrešali šesterico, je povedal vodja blejske policijske postaje Robert Mencin. Dva Slovenca so našli pozneje, štiri tujce pa danes zjutraj. Po pregledu objekta po požaru v njem niso našli nobene osebe, je dodal.

Vodja gasilske intervencije Silvo Režek je povedal, da je bilo gašenje zelo zahtevno, saj je zaradi mraza voda v ceveh zmrzovala, zmrzovala so tudi mokra oblačila gasilcev. Požar so po sedmih urah gašenja pogasili, na kraju je ostala požarna straža. Koliko časa bo požarna straža ostala na pogorišču, Režek danes popoldne še ni vedel, dejal je le, da bi zaradi vetra spet lahko zagorelo. Režek je ob tem še ugotavljal, da je imela kovinska strešna konstrukcija odločilen vpliv na gasilsko taktiko.