Požar v Iskra mehanizmi povzročil za okoli dva milijona evrov škode

Škoda bi lahko bila še precej večja, saj se je ogenj že širil na cisterno s tekočim plinom, v bližini pa je tudi proizvodnja smodnika.

Objavljeno
10. maj 2014 16.26
Posodobljeno
10. maj 2014 16.26
vidic/gasilci
Me. F., kronika
Me. F., kronika

Kamnik - Kar nekaj prestrašenih pogledov je bilo v soboto popoldne med prebivalci Kamnika, saj je nekaj po 14. uri zagorelo na območju Kik Kamnik, kjer je bilo še pred kratkim na tone eksplozivnih snovi.

Ogenj je sicer zajel šotor podjetja Iskra mehanizmi, zato večje nevarnosti, da bi rdeči petelin skočil še v skladišča nekdanje smodnišnice, ni bilo.

Ker so se pripadniki Slovenske vojske že pred meseci lotili intenzivne sanacije in so odpeljali večino eksplozivnega materiala, okoliški prebivalci ne sedijo več na sodu smodnika.

Z ognjem so se spopadli gasilci PGD Kamnik, Šmarca, Kamniška Bistrica, Duplica, Nevlje, aktivirali pa so tudi državno enoto za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Škoda bi lahko bila še precej večja

Požar je povzročil za okoli dva milijona evrov škode, so sporočili z občine. Škoda bi lahko bila še precej večja, saj se je ogenj že širil na cisterno s tekočim plinom, v bližini pa je tudi proizvodnja smodnika.

Zagorele so vreče z granulatom in plastični izdelki, vzrok požara pa naj bi bila električna napeljava polnilca električnega viličarja. Ta je bil namreč nameščen v skladišču.

Ker je gorelo blizu proizvodnje smodnika, so bili na kraju požara tudi pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Obveščene so bile tudi vse pristojne službe, poveljnik civilne zaščite in župan občine Kamnik, so sporočili z občine.

Pri tem na občini povzemajo tudi izjavo predsednika gasilskega društva Kamnik Jožeta Oblaka. Slednji je povedal, da je bil ob prihodu gasilcev požar razširjen v treh skladiščnih šotorih, četrto skladišče pa je pričelo goreti. V neposredni bližini prvega skladišča je bila tudi plinska cisterna tekočega naftnega plina, na kateri je že gorel zaščitni pokrov in omarica plinske požarne pipe.

Gasilci so, kot opisuje, takoj začeli z gašenjem in hlajenjem cisterne ter preprečevanjem širjenja požara v šotoru, ki še ni bil v celoti v ognju: »Po prihodu ostalih enot se je pričelo gašenje požara v posameznih skladiščih, ki se je izvajalo z vodno prho in težko peno. Požar so gasilci pogasili v približno treh urah. V zadnji fazi gašenja so ves material z ročnim prekopavanjem in s pomočjo gradbenega bagerja tudi preložili in pogasili. Na požarišču pa je po končani intervenciji ostala požarna straža.«