Požigalec iz Lesc bo delal v družbeno korist

Tožilka zahteva zaporno kazen in se bo pritožila. Nejc Markelj sodbo sprejema.

Objavljeno
01. december 2014 18.19
fon_pozar
Blaž Račič, kronika
Blaž Račič, kronika
Kranj – Nejc Markelj je na včerajšnjem nadaljevanju sojenja priznal, da je od aprila do junija 2012 zakrivil pet kaznivih dejanj, dva požiga in tri poškodovanja tuje stvari. Sodnica kranjskega okrožnega sodišča Marjeta Dvornik mu je prisodila 1460 ur dela v splošno korist, tožilka Vesna Primožič pa je napovedala pritožbo.

Ker je obdolženi priznal krivdo, je sodnica Marjeta Dvornik končala dokazni postopek brez zaslišanja prič in razglasila sodbo, ki še ni pravnomočna. Tožilka Vesna Primožič je predlagala kazen dve leti in šest mesecev zapora, zagovornik Nejca Marklja odvetnik Žiga Novak pa je s sklicevanjem na dosedanjo Markljevo nekaznovanost, priznanje krivde in obžalovanje svojih dejanj ter mnenje strokovnjaka psihiatrične stroke in mladost obdolženca (star je 24 let) predlagal 16 mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo štirih let. Sodnica je na podlagi mnenja strokovnjaka psihiatrične stroke med razglasitvijo sodbe povedala še, da Markelj nima piromanske (duševne) motnje.

Z razsodbo sta s klientom zadovoljna, je dejal Žiga Novak in dodal, da si Markelj želi najti službo in si urediti življenje. Tožilka je v sklepnem govoru izpostavila, da je pri izreku kazni kljub olajševalnim okoliščinam treba upoštevati tudi oteževalne. S sodbo ni bila zadovoljna in bo v pritožbi vztrajala s predlogom, da gre Markelj za dve leti in pol v zapor. Stroškov postopka ne bo plačal, saj nima premoženja in je brezposeln, je odločila sodnica.

Nejc Markelj mora Rudolfu Bohincu iz Lesc povrniti del nastale škode v višini 50.000 evrov, Borutu Erženu 2000 evrov in krajevni skupnosti Lesce 110 evrov. Blejsko podjetje Trgos, ki mu je v požaru, ki ga je zanetil Markelj, pogorelo skladišče v Lescah, pri čemer je nastalo za 723.000 evrov premoženjske škode, je sodnica napotila v pravdni postopek. V kazenskem postopku podjetje Trgos ni dovolj zanesljivo izkazalo svojega zahtevka, je dejala sodnica.

Nejc Markelj mora eno leto in tri mesece oziroma 1460 ur delati v splošno korist, kazen mora odslužiti v dveh letih, za to delo pa ne bo plačan. Če dela ne bo opravljal ali če bo kršil pravila dela v splošno korist, bo moral do izteka kazni v zapor.