Pozor, tatovi na avtocestnih počivališčih

Tatvine, ki se pojavljajo predvsem v zadnjih letih, so najpogostejše na relaciji Italija-Madžarska in Avstrija-Hrvaška.

Objavljeno
29. marec 2013 12.48
Posodobljeno
29. marec 2013 12.48
ZASTOJI NA AVTOCESTI
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Z vstopom Slovenije v schengensko območje so policisti na počivališčih avtocestnega križa zaznali povečano število tatvin, drznih tatvin in ropov. Tarča tatov so navadno gorivo, gume, tovor, pa tudi različni predmeti, ki jih potniki pustijo v avtomobilu.

Na slovenskem avtocestnem križu in v njegovi neposredni okolici storilci najpogosteje uporabljajo dva načina izvajanja omenjenih kaznivih dejanj:

  • Nepridipravi na počivališčih na različne načine zavedejo oškodovance, med tem pa njihovi pajdaši iz vozila ukradejo vrednejše predmete, od torbic, denarnic, do računalnikov.
  • Pogosto pa storilci na počivališču ali na bencinski črpalki preluknjajo pnevmatiko in kasneje, ko se nič hudega sluteči vozniki nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavijo zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njimi in jim ponudijo pomoč, med tem pa izvršijo tatvino ali roparsko tatvino.

Ponoči pa storilci pogosto izkoristijo odsotnost voznikov oziroma kazniva dejanja izvršijo med tem ko vozniki počivajo v svojih vozilih.

Tatvine, ki se pojavljajo predvsem v zadnjih letih, so najpogostejše na relaciji Italija-Madžarska in Avstrija-Hrvaška. Policisti zato svetujejo previdnost, še posebej med prihajajočimi prazniki, ko se bo veliko ljudi odpravilo na dopust.