Pravi, da se napada na policista ne spomni

Robert McCllain je poskušal z nožem obračunati s policistom, ki ga je pijanega zasačil za volanom.

Objavljeno
22. julij 2015 21.41
Sojenje Robertu McCllain-u, 29.6.2015, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – »Se boste zagovarjali?« je sodnik Danilo Obersnel nagovoril 47-letnega električarja Roberta McCllaina, obtoženega poskusa umora. »Ne bom se zagovarjal,« je mirno odvrnil McCllain, ki mu je tožilstvo naprtilo, da je z nožem napadel policista, potem ko je ta ugotovil, da je vozil pijan.

Devetega aprila letos okrog 20.30 je policist Branko Brezovšek na Dupleški cesti v Mariboru ustavil avto, ki ni imel prižganih luči. Izkazalo se je, da je avto last Elektra Maribor, v njem pa je sedel uslužbenec te družbe Robert McCllain. Brezovšek je zahteval dokumente in odredil preizkus alkoholiziranosti. Ta je pokazal, da je imel voznik 0,6 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, torej približno 1,3 promila alkohola v krvi. Brezovšek je na sodišču povedal, da je po opravljenem alkotestu sedel v avto in za vsak primer poklical še eno patruljo, na terenu je bil namreč sam. McCllain mu je takrat začel pripovedovati, da se mu je vse podrlo in ali se lahko kako dogovorita. A ko je Brezovšek za hip odložil mapo, ga je obtoženi že zgrabil za uniformo in ga začel vleči iz avta. Ker pa mu to ni uspelo, ga je še bolj potisnil v vozilo in se vrgel nanj, je pojasnil Brezovšek.

Grozil, da ga bo ubil

Naprej ga je poskušal zadaviti, zatem pa se je v voznikovi roki znašel nož. »Zdaj te bom zaštihal, prasec,« je Brezovšek zaslišal grožnjo in vnel se je boj na življenje in smrt. »Pozival sem ga, naj neha, ker bo vse še bolj zakompliciral,« je dejal policist, a McCllain se ni ustavil. Brezovšku se je nekako le uspelo ubraniti, čeprav je utrpel precej površinskih poškodb, in McCllaina spraviti iz avta. Pritisnil je na gumb za pomoč, toda ta ni deloval, zato je pomoč poklical po radijski zvezi.

Ta je prišla kmalu, saj je patrulja na pot krenila že ob prvem pozivu, še pred napadom. Policist Matej Mulec je napadalca obvladal s strokovnim prijemom, njegov kolega in Brezovšek pa sta ga vklenila. A McCllaina po izjavah več policistov to ni odvrnilo, da ne bi še naprej grozil.

Mulec je dejal, da se je lahko z njim sicer normalno pogovarjal, le v Brezovška je sikal z besedami, da ga bo ubil in bo njegov otrok ostal brez očeta. »Poglej me v oči. Počakal te bom. Ubil te bom,« pa so besede, ki se jih spomni Brezovšek. In še: »Prasci, zdaj ste močni, ker ste trije.«

Kako jezen je bil McCllain, je še najbolj slikovito opisal policist Roman Tobias, ki je nekoč delal pri Telekomu in obtoženega pozna s terena, in to kakšnih 25 let. »Stari, prisežem ti, ubil ga bom. Pubec mi je dvignil 'dekl'. Ko pridem ven, pubec ne bo več živ.«

Fizičnega obračuna se ne spomni

Zgodba, ki jo je med preiskavo, ko se je še zagovarjal, povedal McCllain, je povsem drugačna. Delo je končal okrog 15. ure in odšel domov na kosilo. Zatem je šel na pijačo s prijatelji, in ko se je zvečer peljal po Dupleški cesti, ga je ustavil policist, zahteval dokumente in mu dejal, da bo treba »pihati«. Ker je obtoženi kadilec, mu je policist dejal, da bosta počakala pet minut, a se McCllain s tem ni strinjal, ker da je treba počakati petnajst minut, in ne pet, zato tudi ni hotel podpisati zapisnika.

Fizičnega obračuna se ne spomni, prav tako ne, da bi grozil policistu. Preklopni nož, ki ga je Brezovšek po obračunu odvrgel na tla pod volan službenega avtomobila, je sicer uporabljal za malico. »To je to, ne?« je nož iz vrečke z dokazi potegnil sodnik, na rezilu pa so bili še vidni sledovi krvi.

Na predobravnavnem naroku konec junija McCllain krivde v zameno za osem let zapora ni priznal. Ponudbo tožilstva je zavrnil, njegov takratni zagovornik Otmar Zapletal (na začetku procesa je McCllaina zastopala odvetnica Maja Praviček) je dejal, da bi kvečjemu priznal kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.