Pred sodiščem prve priče primera Grošelj

Psihoaktivni beli recepti. Ovadili 13 oseb, sum korupcije še preiskujejo.

Objavljeno
14. januar 2015 15.55
pu lj-groselj
Polona Malovrh, Zagorje
Polona Malovrh, Zagorje
Zagorje – Dobrega pol leta po razkritju strašljive zdravniško-preprodajalske sprege, na čelu katere je bil 73-letni zagorski zdravnik Franc Grošelj, bodo na okrožnem sodišču v Ljubljani jutri zaslišali prve priče. Ker je kazenski postopek še v fazi preiskave, bo narok potekal za zaprtimi vrati.

Po podatkih Vinka Stojnška s Policijske uprave Ljubljana še vedno ni končana preiskava v zvezi s sumom koruptivnih kaznivih dejanj, medtem ko so policisti v primeru izdajanja receptov podali kazensko ovadbo zoper 13 oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja, povezanega z neupravičenim prometom s prepovedanimi drogami.

Naj spomnimo, da so zagorskega zdravnika, ustanovitelja in prokurista podjetja Vitasan, organi pregona na osnovi prijave pod lupo vzeli že januarja lani. Pa ne samo oni. Prijava o neverjetnih količinah belih receptov za psihoaktivna zdravila, ki jih je pacientom celo zaračunaval, je romala še na štiri druge naslove pristojnih institucij.

Da je bil sum svojcev ene od odvisnic – žrtev nekritičnega predpisovanja in preprodaje prepovedanih drog utemeljen, so potrdili že prvi rezultati preiskave. Samo leta 2013 je Grošelj – pripora se je po samo dveh tednih rešil tako, da je Zdravniški zbornici vrnil licenco za opravljanje dejavnosti splošne medicine – izdal 993 belih receptov za psihoaktivna zdravila.

Neslavni rekord ima pacient, ki mu je zdravnik v dobrih dveh letih predpisal 34.150 zdravil, kar pomeni, da bi njegova dnevna doza znašala 40 tablet. Na dan naj bi Grošelj pacientom predpisal tudi do 25 tablet, z enim belim receptom pa »zaslužil« od pet do 50 evrov. Leta 2013 si je tako v najslabšem primeru pridobil vsaj 5000 evrov premoženja.

Grošelj je bil koncesionar v Zagorju dvajset let, večina njegovih pacientov pa odvisnikov, ki so recepte unovčevali v radiju tudi do 60 kilometrov iz Zasavja.