Pred večnim derbijem nič ni prepuščeno naključju

V Ljudski vrt prihaja tudi osemsto green dragonov, naloge organizatorja in policije so jasne.

Objavljeno
04. marec 2016 22.31
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Ker danes v Maribor v Ljudski vrt prihaja več kot 1000 Ljubljančanov, večni derbi med Mariborom in Olimpijo pa že sam po sebi predstavlja večje tveganje, glede varnosti nič ni prepuščeno naključju. Vnaprej je natančno določeno, kdo in kako bo poskrbel za varen ogled tekme.

Na tekmah in drugih prireditvah je policija le en segment, ki je odgovoren za zagotavljanje varnosti, pojasnjujejo na generalni policijski upravi. Da zagotovi varno prireditev, je naloga organizatorja, ki mora preprečiti tudi to, da navijači na stadion ne nosijo nevarnih predmetov.

Kot nam je povedal Željko Latin, tiskovni predstavnik NK Maribor, je v izreku odločbe z dovoljenjem za izvedbo tekme določeno, da bo za varnost in red na današnji prireditvi skrbelo 70 rediteljev NK Maribor, 70 varnostnikov podjetja Varnost Maribor in 150 policistov. Ker bakle na derbijih niso nobeno presenečenje, bo za požarno varnost skrbelo 12 gasilcev in dve interventni vozili. »Za zdravstveno varnost obiskovalcev javne športne prireditve bo odprta soba za medicinsko oskrbo, v kateri bo ekipa medicinske pomoči z zdravnikom, na stadionu pa bosta še dve ekipi nujne medicinske pomoči,« je še povedal Latin.

Navijači ločeni

NK Maribor je za potrebe navijačev NK Olimpija zagotovil 1107 sedežev. Latin pravi, da je od tega 800 sedežev za pripadnike navijaške skupine Green Dragons v sektorjih A, B in C na severni tribuni Ljudskega vrata ter 307 sedežev v sektorju H na zahodni tribuni stadiona, kamor bodo nameščeni simpatizerji kluba NK Olimpija in njihovi povabljeni gosti. Vsi deli stadiona, kamor bodo nameščeni navijači NK Olimpija, imajo po njegovih besedah poseben vhod, ločene sanitarije in organizirano možnost nakupa brezalkoholnih pijač ter prigrizkov.

»Na dan tekme z začetkom ob 5. uri bo izvedena zapora parkirnih mest na Mladinski, Kajuhovi in Gregorčičevi ulici, od 16. ure pa bo sledila popolna zapora Mladinske, Vilharjeve, Kajuhove, Prežihove in Gregorčičeve ulice v Mariboru, vstop v zaprto območje pa bo dovoljen izključno vozilom, katera bodo opremljena z veljavno akreditacijo za vozilo,« je še povedal Latin.

Ob 16. uri bo uveden akreditacijski sistem gibanja po stadionu in njegovi okolici. »Vrata stadiona bomo odprli ob 18.45, vstop bo potekal tako, da bodo reditelji NK Maribor z ročnimi čitalniki opravili kontrolo vstopnice, čemur bo sledil pregled vstopnice in osebnega dokumenta, vstopnice so namreč personalizirane, ter površinski pregled oblačil in prtljage. To bodo izvedli varnostniki podjetja Varnost Maribor,« je še povedal Latin.

Na tribunah strokovni štab

Če bi na tribunah na strani green dragonov oziroma viol kljub temu zavrelo, ima policija pri vzdrževanju reda in miru na voljo različna pooblastila in prisilna sredstva. Ta uporabljajo postopoma, od milejšega k hujšemu. »Če z opozorilom na primer pretepa ni mogoče preprečiti, nastopijo s silo. Intenziteta prisilnih sredstev je stvar internih predpisov, taktike in policijskega usposabljanja. Uporaba množičnih prisilnih sredstev, kot so gumijevke ali konjenica, ukaže nadrejeni starešina in ni prepuščena odločitvam posameznih policistov.

Ob tekmah je navzoč operativni štab, ki je sestavljen iz več strokovnjakov, ki vseskozi spremljajo dogajanje. Pri tem je v veliko pomoč videonadzor, s katerim lahko neko ravnanje zaznajo in kasneje tudi dokažejo,« pravijo na generalni policijski upravi.

Deviantno ravnanje na tekmah, pa naj bodo to prekrški ali kazniva dejanja, policisti obravnavajo kot vsak drug prekršek ali kaznivo dejanje. Tisti, ki se znajdejo v policijskem pridržanju, imajo kot vsi drugi pravico do zdravnika, odvetnika. Ponavadi gre v teh primerih za pridržanje do šest ur, s katerim želijo le preprečiti nadaljnje kršitve.

Lani pet prepovedi udeležbe na športnih prireditvah

Nekateri pa so zaradi svojega neprimernega obnašanja v preteklosti že vnaprej obsojeni na to, da bodo tekmo lahko spremljali le po televiziji. Za večkratne kršitve zakonodaja že nekaj časa omogoča tudi ukrep prepovedi udeležbe na športni prireditvi.

Lani so izrekli pet takšnih ukrepov, predlani pa 27. Tako veliko jih je, pojasnjuje tiskovna predstavnica policije Vesna Drole, zaradi izrečenih ukrepov po množični kršitvi javnega reda in miru navijačev viol, ki so februarja 2014 na bencinskem servisu počivališča Tepanje napadli navijače iz Seville.